Poolse bruid, De (1998)

Alternatieve titel: polish bride, The, fiancée polonaise, La

Regie

Karim Traïdia

Scenario

Kees van der Hulst, Karim Traïdia

Release

26-03-1998

Studio

IJswater Films, Motel Films

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Anna, een Poolse vrouw, is onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt door twee mannen die haar in een bordeel willen laten werken. Ze weet echter te ontsnappen en wordt bij toeval door een Groningse boer op zijn erf gevonden. De doodsbange en verzwakte vrouw wordt door de zwijgzame boer verzorgd. Hij biedt aan haar terugreis naar Polen te betalen, maar zij wil er voor werken. Wat hem betreft mag ze blijven zo lang ze wil. Langzaam groeien ze naar elkaar toe en de boer probeert zijn nieuwe kostgangster de schoonheid van en zijn liefde voor het Groninger Hogeland bij te brengen.

Cast

Jaap Spijkers (Groningse boer Henk Woldring), Monic Hendrickx (Poolse bruid Anna Krzyzanovska (?)), Rudi Falkenhagen (pooier (vader)), Roef Ragas (pooier (zoon)), Hakim Traïda (postbode), Soraya Traïdia (Krystyna Krzyzanowska), Hye (hond Henk)

Ontstaan

De film is geheel in de provincie Groningen opgenomen. Scenario voor het VPRO/Het Nederlands Fonds voor de Film-project 'Route 2000'. Vereisten: Een of enkele personen moesten de hoofdrol spelen in het Nederland van de 21e eeuw en de personages moesten een ingrijpende verandering in hun leven doormaken. 238 mensen stuurden hun script in. Dit was één van de vier geselecteerde plannen (van Motel Films en IJswater Films). Van de vier Route 2000-films oogstte DE POOLSE BRUID verreweg de beste reacties, met DE TRIP VAN TEETJE als goede tweede.


Scenarioschrijver Kees van der Hulst heeft zich van de film gedistancieerd, vanwege de scenariobewerking door de regisseur, die het verhaal te lang vond. In 'Acteren voor de camera : methode van onderzoek naar acteerprestaties in realistisch drama van acteurs en actrices in Nederlandse speelfilms na 1989' van Joost J. Njio (Theater-, film- en televisiewetenschap - Universiteit Utrecht, maart 1999) worden de acteerprestaties van de hoofdrolspelers uit ROMEO, DE KLEINE BLONDE DOOD, ADVOCAAT VAN DE HANEN en DE POOLSE BRUID geanalyseerd. De recensies waren in Nederland vrij positief; alleen op het optreden van de twee pooiers was vrij veel kritiek. Begin november 1998 overschreed de film de grens van 100.000 bezoekers in Nederland; de film was op dat moment nog in tien steden te zien. Uiteindelijk 101.853 bezoekers.


Première: 3 februari 1998 (International Film Festival Rotterdam)/26 maart 1998.

Facts

Op 31 januari 2008 verscheen UNFINISHED SKY in de Nederlandse bioscopen, een remake van DE POOLSE BRUID. Monic Hendrickx speelde dit keer geen Poolse vrouw, maar een Afghaanse die Dari spreekt. Haar tegenspeler is William McInnes. Scenarist en regisseur van de remake is Peter Duncan, die het verhaal in een Australische setting plaatste. de remake heeft meer actie, meer dialoog en minder landschap.

Prijzen

Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam. Dat was voor het eerst in de 27-jarige geschiedenis dat een Nederlandse film een prijs won. De door de Nederlander van Algerijnse afkomst gemaakte film kreeg van het publiek als rapportcijfer 4.55 (bij een maximum van 5) en versloeg daarmee de zigeunerfilm GADJO DILLO (4.52). Vertoond op het filmfestival van Cannes 1998 in de Semaine de la critique. In Cannes won de film Le Grand Rails d'Or, een prijs van de Franse Spoorwegen. Gouden Kalf Beste Regie en Beste Actrice op het Nederlands Film Festival 1998. Nederlandse inzending voor de Academy Awards 1998. In Berlijn bekroond met de televisieprijs Prix Europa in de categorie fictie op 24 oktober 1998. In Los Angeles bekroond als beste Europese film (november 1998). Door de buitenlandse filmpers in Hollywood genomineerd voor een Golden Globe in de categorie beste niet-Engelstalige film (december 1998). Monic Hendrickx kreeg de prijs voor beste actrice op het internationale festival voor de onafhankelijke film in Buenos Aires in april 1999.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Jacques Laureys

Montage

Chris Teerink

Geluid

Eddy de Cloe

Kleur

Kleur

Art director

Anne Winterink