Pijnbank, De (1998)

Regie

Theo van Gogh

Scenario

Justus van Oel

Release

10-09-1998

Studio

Shooting Star Filmcompany

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Peter de Bock heeft lang gewerkt voor een kleine gerenommeerde bank. Nadat zijn oude bank is gefuseerd met een andere bank, hangt hem ontslag boven het hoofd. Het nieuwe management, in de persoon van Bouke van Lier, wil hem zo snel mogelijk kwijt. De Bock zet echter zijn hakken stevig in het zand. Jos Flierboom is een ex-klant van De Bock en krijgt van Van Lier zijn kans op wraak. Martin Krawinkel tenslotte, een collega en lotgenoot van De Bock, ontpopt zich als een intrigant van het zuiverste water.

Cast

Paul de Leeuw (Jos Flierboom), Jack Wouterse (Peter de Bock), Eric van Sauers (Martin Krawinkel), Roeland Fernhout (Bouke van Lier), Camilla Siegertsz (secretaresse), Justus van Oel (werkman), Aad Tobeck, Ted Schipper (taxi chauffeurs), Dave Schram (beveiligingsbeambte)

Ontstaan

In 1991 schreef Justus van Oel het theaterstuk 'De Pijnbank'. Theo van Gogh vond het toneelstuk meteen materiaal voor een film, maar het project werd afgewezen door het Nederlands Fonds voor de Film.


In 'nl. : het cultuurblad van nederland' #3-1998: "Ze weigerden subsidie te verlenen. Dat was overigens in dezelfde vergadering als waarin Rob Houwer acht ton kreeg voor DE ZEEMEERMAN. Na de afwijzing ging Van Gogh zelf de boer op met het stuk. En hij vond een producent. Die wilde alleen nog een onafhankelijk advies. Maria Goos, scenariste van 'Pleidooi' werd bereid bevonden het script van DE PIJNBANK te beoordelen. Van Gogh: 'Ik dacht: dat is een aardig iemand. Maar dat viel tegen. Ik had vijftienhonderd gulden voor haar geregeld om dat scenarioadvies uit te brengen. Dan zeg je toch gewoon: Ik vind dit een fantastisch script? Dan ga je niet zeggen: het is helemaal niks...' De producent haakte af. Het zou tot 1997 duren voor DE PIJNBANK weer op de rails stond. (...) Toen Paul de Leeuw toezegde mee te spelen en iets meer dan een ton wilde investeren, veranderden de zaken. (...) Wie ze in ieder geval niet wilden, was Maarten Wansink, de man uit de theaterversie. 'We zaten natuurlijk met het probleem Wansink,' zegt Van Gogh. 'Het is niet gemakkelijk om tegen iemand te zeggen dat een ander zijn rol gaat spelen.' Van Oel: 'Zeker niet als je met hem bevriend bent.'(...) Van Oel: 'Dat is bij hem niet goed gevallen. En dat begrijp ik best.' (...) 'Maarten Wansink doet bovendien alle radiospotjes en hij treedt op in die show van Linda de Mol... Ja god, dat vond ik toch wat truttiger dan zo'n Jack Wouterse."


De film werd in twaalf dagen, in de periode van 8 tot 24 juni 1998 gedraaid op verschillende locaties in Rotterdam (o.a. in een leegstaand bankgebouw; de voormalige Internationale Bank van Rotterdam aan de Westblaak) en Amsterdam. Budget: 400.000 gulden. Aanvankelijk zou het in de film om slechts twee mannen gaan. Filmdebuut van Eric van Sauers, die wel eerder te zien was geweest in o.a. de televisieserie 'Bureau Kruislaan'. In Vrij Nederland van 29 augustus 1998 een uitgebreid interview met Theo van Gogh en Paul de Leeuw over de opnamen onder de titel 'De pijnbank: een film zonder 'love interest'' (pagina 50-52). 8.000 bezoekers. Achteraf zei Theo van Gogh dat hij iets bijzonders had gepresteerd: hij was erin geslaagd om een flop te maken met Paul de Leeuw.

Facts

Jack Wouterse vond anno 2005 (Mikro gids 40) zijn rol in DE PIJNBANK een van zijn beste rollen ooit. Daar had hij liever dan voor En Route of Suzy Q. een Gouden Kalf voor ontvangen.

Filmuziek

Rainer Hensel

Camera

Tom Erisman

Montage

Ot Louw

Geluid

Ben Zijlstra

Kleur

Kleur

Art director

Ruud van Dijk