Man met de hond, De (1999)

Alternatieve titel: One man and his dog

Regie

Annette Apon

Scenario

Bennie Roeters

Release

07-01-1999

Studio

Circle Films

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Hoe foto's een mensenleven kunnen veranderen. Hoofdpersoon is Kees, een 25-jarige jongen die buiten de maatschappij is komen te staan. Zijn eenzame leven bestaat alleen uit het bezoeken van zijn moeder in een psychiatrische inrichting en het verzorgen van zijn hond. Maar zijn moeder herkent hem niet en van de hond bestaat alleen de riem. Als hij gedwongen wordt om te gaan werken bij een plaatselijke bank realiseert hij zich dat hij zich zonder identiteit niet kan handhaven in de wereld. Door andermans foto's te stelen verschaft hij zich een geheel eigen persoonlijkheid. De foto's die hij steelt gebruikt hij voor zijn eigen levensalbum waarin hij avontuurlijke reizen maakt en er een onstuimig liefdesleven op nahoudt. Kees' populariteit op kantoor groeit met de dag. Na het overlijden van zijn moeder verandert echter alles.

Cast

Ramsey Nasr (Kees), Viviane de Muynck (moeder), Monic Hendrickx (Petra), Nina Deuss (Addison), Truus te Selle (Wies), Janni Goslinga (Ria), Titus Muizelaar (Pruis), Paul R. Kooij (Theo), Fred van der Hilst (Joop), Ali Cifteci (Maipulassi), Hugo Koolschijn (Slangenman), Debbie Korper (Slangenvrouw), Rob van de Meeberg (slapende man), Liesbeth Coops (moeder Addison), Han Kerckhoffs (vader Addison), Winot Visser (Jari Kevin), Ghasem Batamuntu (blinde muzikant), Leo Hogenboom (man fotozaak), Wiske Sterringa (kleedster), Francis Broekhuysen (vriend Addison), Ad Knippels (politieman), Ruurt de Maesschalck (begrafenisondernemer)

Ontstaan

Opnamen o.a. in Haarlem.

Speelfilmdebuut van Ramsey Nasr, acteur van het Zuidelijk Toneel.

Annette Apon heeft voor deze film niet zelf het initiatief genomen, maar is gevraagd door de producent Circle Films.

Première: 27 september 1998 (Nederlands Film Festival)/7 januari 1999.

'de Volkskrant' d.d. zaterdag 2 september 2000: "DE MAN MET DE HOND ging in januari vorig jaar in première, en er was lof voor de stilering en het optreden van acteur Ramsey Nasr, en kritiek op de oubolligheid van de dialogen. Het publiek bleef thuis, met uitzondering van welgeteld 1828 mensen. Het is een deprimerend verhaal. Vooral omdat DE MAN MET DE HOND helemaal geen slechte film is. Toegegeven, de komedie over de zonderlinge Kees raakt misschien niet precies de juiste toon, zwabbert wat heen en weer tussen kantoorhumor en absurdisme, maar Apon slaat de plank ook niet finaal mis. Ramsey Nasr draagt de film (?) Het grootste bezwaar van DE MAN MET DE HOND is dat de film wat ouderwets aandoet; toon en sfeer doen denken aan Nederlandse films uit de jaren tachtig zoals ABEL van Alex van Warmerdam en DE WISSELWACHTER van Jos Stelling. Dat waren wel succesvolle films. Wat je er verder ook over kunt zeggen, Annette Apon en DE MAN MET DE HOND verdienen meer dan 1828 betalende bezoekers."

Prijzen

Ramsey Nasr ontving 'The Silver Dolphin' voor beste acteur op het Troia International Film Festival in Setúbal (Portugal) in juni 1999.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Rogier Stoffers

Montage

Stefan Kamp, Marc Nolens

Geluid

Roberto van Eyden

Kleur

Kleur

Art director

Vincent de Pater, Floris Vos