Madelief: krassen in het tafelblad (1998)

Alternatieve titel: Scratches in the table, scratched table, The, Krassen op het tafelblad

Regie

Ineke Houtman

Scenario

Maarten Lebens, Rob Arends

Release

22-10-1998

Studio

Hans de Weers, VPRO televisie

Duur

88
Filminformatie

Verhaal

Na de dood van haar oma gaat de tienjarige Madelief logeren bij haar grootvader die ze eigenlijk nauwelijks kent. Op haar speurtocht naar het leven van oma ontdekt Madelief haar eigen familie en uiteindelijk slaagt ze erin om de verschillende familieleden weer bij elkaar te brengen.

Cast

Madelief Verelst (Madelief), Giulia Fleury (Madelief als peuter), Rijk de Gooyer (opa), Peter Blok (opa als jonge man), Margo Dames (moeder), Thomas Acda (oom Wim), Kitty Courbois (oma), Veerle Dobbelaere (oma als jonge vrouw), Freek Bom (Mischa), Tjerk Risselada (vader van Mischa), Pim Lambeau (tante Ant), Adrian Brine (man van Tante Ant), Ineke Veenhoven (buurvrouw), Rob van de Meeberg (buurman) Jaap Stobbe (Jaap), Ingeborg Elzevier (vrouw van Jaap), Eddy Lichtenbarg, Max Verdult, Freek Vielen (glurende jongetjes), De Overlekers (boeren en feestgangers), Kees Borst (boer op tractor)

Ontstaan

Start opnamen 11 augustus 1997. Opnamen o.a. in Botshol. Vervolg op twee VPRO-televisieseries -de eerste uit 1994 en de tweede uit 1996- rond het personage 'Madelief'. Voor de speelfilm heeft Ineke Houtman een aantal dingen veranderd. Zo ontmoet Madelief in de film een jongen die niet in het boek beschreven staat. Ook het karakter van de opa-figuur, een rol van Rijk de Gooyer, is anders dan in het boek.

Première: 17 oktober 1998 (Cinekid)/22 oktober 1998. 25.801 bezoekers.

Prijzen

Toegelaten tot het Filmfestival van Berlijn 1999, waar de film meedong naar De Glazen Beer van de Kinderjury. De film zou de prijs niet krijgen, maar wel een Eervolle Vermelding.

In maart 1999 won de film zowel de speciale juryprijs als de kinderjuryprijs op het International Filmfestival for Children in Montreal. Een maand later won de film daar ook de internationale juryprijs op het kinderfilmfestival Les 400 Coups.

Gouden Kalf 1999 Beste acteur: Rijk de Gooyer. Uit het juryrapport: "Rijk de Gooyer speelt zijn zoveelste glansrol in deze mooie en zorgvuldig gemaakte film voor de jeugd. Zijn spel in Madelief: krassen in het tafelblad is van grote klasse en rechtvaardigt alleszins de toekenning van een derde Gouden Kalf. De jury hoopt overigens dat dit Kalf wel veilig aankomt in Huize de Gooyer [Het Gouden Kalf voor HOOGSTE TIJD gooide hij namelijk zichtbaar op televisie uit een rijdende taxi]." MADELIEF: KRASSEN IN HET TAFELBLAD kreeg op het Nederlands Film Festival 1999 ook de Publieksprijs.

Nederlandse inzending voor de Academy Awards 1999.

Certificate of Merit in de categorie Adult Jury Prizes Feature Films and Videos Live Action op het Chigago International Children's Film Festival in oktober 1999.

Drie prijzen tijdens een kinderfilmfestival in het Poolse Poznan in mei 2000: MADELIEF werd gekozen tot beste film van het festival, daarnaast werd hoofdrolspeler Rijk de Gooijer uitgeroepen tot beste acteur en werd het scenario bekroond.

Gekozen tot Beste televisieserie door de publieksjury op Cinekid 2000 in oktober.

Filmuziek

Henny Vrienten

Camera

Sander Snoep

Montage

Leo de Boer

Kleur

Kleur

Art director

Vincent de Pater, Floris Vos