Kleine Teun (1998)

Alternatieve titel: Little Tony

Regie

Alex van Warmerdam

Scenario

Alex van Warmerdam, Alfred Schaaf

Release

29-04-1998

Studio

Graniet Films

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

De analfabete boer Brand wordt aan het denken gezet door Lena, een jonge onderwijzeres die hem op de boerderij komt lesgeven. Keet, de argwanende vrouw van Brand, houdt hen beiden scherp in de gaten, want zij merkt dat haar man verliefd is op het meisje uit de stad. Gaandeweg groeit er in Keets hoofd een duister plan. Brand en Keet zijn kinderloos. Keet besluit Lena te gebruiken om een kind te krijgen. Dat gebeurt en uiteindelijk wordt Teun geboren. Nu wil Keet van Lena af, maar Brand moet kiezen. Uiteindelijk wordt Keet het slachtoffer van haar eigen praktijken.

Cast

Alex van Warmerdam (Brand), Annet Malherbe (Keet, Brands vrouw), Ariane Schluter (Lena), Sebastiaan & Tomas te Wierik (Teun), Maike Meijer (jonge moeder), Hanneke Riemer (vriendin), Joeri & Rick Keyzers (baby), Aat Ceelen (slager), Anneke van der Poll (klant), Dolf Sauter (priester), Beppe Costa (koster), Houk & Mees van Warmerdam (misdienaars), Thomas Rap (man bij strobalen), Marc van Warmerdam (buurman)

Ontstaan

De begroting van KLEINE TEUN bedroeg 2.795.000 gulden (medium budget film). Eerste toneelverfilming van Alex van Warmerdam. In 1997 was KLEINE TEUN een voorstelling van de Mexicaanse Hond. Van Warmerdam speelde zelf niet in de toneelvoorstelling, maar wel in de filmversie. Kees Hulst werd daartoe vervangen.

In 'Het Parool' van dinsdag 28 april 1998 was een hele bijlage gewijd aan KLEINE TEUN; daarin biografische gegevens, delen uit het storyboard, stills, foto met cast en crew en reacties van bezoekers. Vrij goed ontvangen bij de Nederlandse pers.

Première: woensdag 29 april 1998 (in verband met Koninginnedag). 70.122 bezoekers.

Prijzen

KLEINE TEUN is voorgedragen voor de prijs voor het beste scenario en Annet Malherbe was kandidaat voor beste actrice bij de Felix, de Europese filmprijs 1998. Die won ze niet, maar ze kreeg later wel de Prize of the Filmfest 99 voor 'an outstanding screen performance' tijdens het Filmfest Ludwigsburg/Stuttgart in juni 1999. Vertoond op het filmfestival van Cannes 1998 in het programma 'Un certain regard'.

Filmuziek

Alex van Warmerdam

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Stefan Kamp

Geluid

Ben Zijlstra

Kleur

Kleur

Art director

Rikke Jelier, Alfred Schaaf