Felice... Felice... (1998)

Alternatieve titel: Felice Felice

Regie

Peter Delpeut

Scenario

Peter Delpeut

Release

05-02-1998

Studio

Ariel Film Produkties, Pieter van Huystee Film & TV

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

In het jaar 1895 bezoekt de fotograaf en wereldreiziger Felice Beato Japan, na een afwezigheid van zes jaar. Hij is teruggekeerd om zijn Japanse ex-echtgenote O-Kiku te zoeken. Tijdens zijn reis door het land leert Felice wie O-Kiku werkelijk was, wat zij voor hem betekende en wat er uiteindelijk is misgegaan toen hij haar zes jaar geleden overhaast verliet.

Cast

Johan Leysen (Felice Beato), Toshie Ogura (Ume), Rina Yasima (O-Take), Noriko Sasaki (Hana), Yoshi Oida (Matsukichi), Keiko Miyamoto (herbergierster), Yoshi Oota (Ueno), Noriko Proett (O-Koma), Rika Okemoto (O-Tae), Megumi Shimanuki (Kimiyo), Togo Igawa (Kurosu), Kumi Nakamura (O-Kiku), Kyomi Yui (model), Peter Kho Sin Kie (man in regen), Daichi Taneko, Machiko Okemoto (spelende jongetjes); figuratie: Noriko Koike, Kayo Beets -Matsubara, Eriko Ohashi, Hiroko Weeda, Shinji Koike, Seiju Teramoto, Tiger Takai

Ontstaan

FELICE FELICE is voor het grootste gedeelte opgenomen in de Singel Studio's aan de Duivendrechtsekade in Amsterdam. Peter Delpeut wilde voor de film geen voet over de grens zetten. Daardoor haakte Japans grootste televisieomroep NHK af. Slechts tweemaal is er een buitenscène in de film te zien, althans in bewegend beeld. Een daarvan is opgenomen op een Japans bruggetje dat in werkelijkheid in het Amsterdamse Bos te vinden is. De andere in Hellevoetsluis met behulp van een berghelling van triplex. Buiten de hoofdrol is de hele cast Japans. Het verhaal wordt mede verteld aan de hand van originele foto's van de Italiaanse fotograaf Felice Beato. De foto's zouden oorspronkelijk het hoofdverhaal vertellen, maar uiteindelijk maakten de foto's slechts 10 procent van de film uit door de toename van fictieve elementen. De voertaal in de film is Japans. Johan Leysen heeft zich deze taal voor de film eigen moeten maken. 10.879 bezoekers.

Première: 28 januari 1998 (International Film Festival Rotterdam)/5 februari 1998.

Prijzen

Gouden Kalf 'beste film' en 'beste acteur': Johan Leysen tijdens het Nederlands Film Festival 1998. Prijs voor beste visualisering (Golden Plaque for best visuals) op het 34e internationale filmfestival van Chigago in oktober 1998.

Filmuziek

Loek Dikker

Camera

Walther van den Ende

Geluid

Pjotr van Dijk

Kleur

Kleur

Art director

Vincent de Pater