Dropouts (1999)

Alternatieve titel: Drop outs

Regie

Will Wissink

Scenario

Zebi Damen

Release

20-05-1999

Studio

Dropouts Film Production

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

Tegen de achtergrond van de Eurotop 1997 worden de wederwaardigheden van drie Amsterdamse daklozen getoond. De alcoholist Stefan, de illegale prostituée Gina en de van huis weggelopen Dennis kruisen elkaars pad. Om te overleven bestelen, vervloeken en manipuleren ze elkaar, maar geleidelijk aan groeit er door herkenning ook vriendschap. Dit leidt tot hoop, liefde en uiteindelijk wanhoop als 'spoken' uit het verleden weer de kop opsteken. Is hun liefde sterk genoeg om hun pijnlijke verleden het hoofd te bieden?

Cast

Peter Gorissen (Stefan), Zebi Damen (Gina), Ashwin Mohanpersad (Dennis), Tabe Bas (opa Ben), Miguel Stigter (dokter Helmut), Duck Jetten (gekke Riet), Daan Schuurmans (hotelreceptionist), Alexandra Blaauw , Eric Holm (politieagenten), Gustav Borreman (verpleger), Kietje Sewrattan (moeder Dennis), Gwen Eckhaus (marktkoopvrouw), Shanti Mohanpersad (paspoort vervalser), Marco Goslinga (drugsdealer), Joshua van der Woude (Maatje), Arthur Pont (loketbeambte), Jerry Rijstenbil (Raoul), Boudewijn van Hulzen (kroegbaas), Bob van Tol (man met hond), Kylian (hond), Arie Kant (medewerker Z-krant), Bas Alblas, Nancy Wiggermans, André Kelders, Jacobine Steur (daklozen), Lee Ross (dominee), Chip Bray (Amerikaanse toerist), Paul Filipe (man op terras), Joep de Bont, Nora Mullens (sociaal werkers), Jan Willem Wiersma, Olivier van Til, Pep Akkermans (dronken jongens in auto), Paul Vleeshouwers (automobilist), Ton Burger, Pieter Gerritsen (restauranthouders), Jim de Groot (gitarist op feest), Ron Hof, Maartje Nieuwenhuis, Joppe de Vree (familie in park), Terra Korterink (non), Lotte Rijkes (meisje in disco), Jos Barlag, Tom Bosman, (ambulance team), Jacob Dijkstra (dokter), Nienke-Marloes Brinkman (secretaresse), Willem Westermann, Jeroen Velthuizen (politie in ziekenhuis), René van Asten (ambtenaar stadhuis)

Ontstaan

Voor hun speelfilm brachten regisseur Will Wissink en scenarioschrijfster/actrice Zebi Damen 48 uur door in het Amsterdamse dak- en thuislozen circuit tijdens een Stadsjungle Survival Weekend. De film was begroot op 1,4 miljoen gulden, maar werd gedraaid in dertig dagen voor 70.000 gulden (exclusief de niet uitgekeerde salarissen van alle betrokkenen en de door het Filmfonds betaalde laboratoriumkosten van 120.000 gulden). Een paar dagen voordat er opnamen gemaakt zouden worden, werd bij het bedrijf waarmee een deal was gesloten de camera-equipment gestolen. Opgenomen in Amsterdam in de periode van 15 september tot 26 oktober 1997. De Belgische hoofdrolspeler Peter Gorissen kreeg halverwege een inzinking en de bijrol-actrice Duck Jetten kreeg in haar vrije tijd een ernstig auto-ongeluk, waardoor het scenario licht aangepast moest worden. De jongste broer van de regisseur is op 25 jarige leeftijd overleden; gezien zijn levenswijze -aldus de regisseur- zou je kunnen zeggen dat hij een 'dropout' was. Will Wissink studeerde in 1986 af aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie met de eindexamenfilm BURP! De film zou -na een goede ontvangst op het Nederlands Film Festival 1998- in februari 1999 door Shooting Star in vijf kopieën uitgebracht worden. Toen dat aantal teruggebracht zou worden tot 2 voor een release eind januari 1999, haalden de makers de film terug. De film was wel te zien op vier vertoningen op het Filmfestival Rotterdam 1999. Daarop zou RCV Film Distribution DROP OUTS op 12 mei met 6 kopieën uitbrengen, maar na het vertrek van de directeur San Fu Maltha werden dat er uiteindelijk 4 op 20 mei 1999. Op woensdag 19 mei 1999 werd de film op een groot scherm vertoond op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Alle daklozen van Amsterdam waren voor deze voopremière uitgenodigd. Première: 25 september 1998 (Nederlands Film Festival) / 20 mei 1999.

Facts

Een deel van de crew bestond uit daklozen. De catering werd verzorgd door Tom Bierbroodspot. Hij is dakloos en bestuurslid van de Stichting Voilà. In DROPOUTS is het van oorsprong Australische muziekinstrument didgeridoo als uitgangspunt gebruikt om de oerkracht van de stad tot uiting te laten komen.

Prijzen

Beste acteur en beste script op het Euro Film Festival Moravia, Tsjechië in oktober 1999.

Special mention of the jury op het Troia International Film Festival in Setubal (Portugal) in juni 2000.

Filmuziek

Cor Bolten

Camera

Willem Helwig

Montage

Will Wissink

Geluid

Sket Caris

Kleur

Kleur

Art director

Manuelle van den Heuvel