Zyklus von Kleinigheiten (1999)

Alternatieve titel: Cycle of trifles

Regie

Ana Torfs

Scenario

Ana Torfs

Release

27-05-1999

Studio

Balthazar Film, Navigator Films, VZW Storm, Kunstenfestival des Arts, K.U. Leuven

Duur

86
Filminformatie

Verhaal

Film over de periode in het leven van Ludwig van Beethoven waarin hij niet meer goed kon horen (1815-1827). Bezoekers schreven op wat ze wilden zeggen in notitieboeken ('Konversationshefte') die de componist altijd bij zich had. De regisseur laat zijn leven zien aan de hand van de opgeschreven woorden, die bewaard gebleven zijn. Beethoven krijgt de kijker niet te zien. De acteurs zijn een neef, een dokter, een secretaris en andere personages uit de omgeving van de componist. De componist komt ook niet aan het woord; hij kon op geschreven vragen sprekend antwoord geven en zijn handschrift komt dan ook nauwelijks voor in de Konversationshefte. In de film zijn woord en beeld van elkaar gescheiden.

Cast

Stanley Duchateau, Guy Dermul, George Van Dam, Paul de Clerq, Alain of Alan Franco, Johan Heestermans, Nicolas Houyoux, Muriel Hérault

Ontstaan

Belgisch-Nederlands-Oostenrijkse co-produktie. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. De film werd vanaf 27 mei 1999 een week lang vertoond in het Filmmuseum, daarvoor was de film van de Belgische Ana Torfs al te zien geweest op het International Film Festival Rotterdam 1999.

Prijzen

Grand Prix op het International Filmfestival for New Film in Split, Kroatië in oktober 1999.

Filmuziek

Ludwig van Beethoven

Camera

Jorge Léon

Montage

Jurgen Persijn

Geluid

Rudi Biber, Michael Nijs, John Van Craenenbroeck

Kleur

Zwart-Wit