Mortinho por chegar a casa (1997)

Alternatieve titel: Dying to go home, crows of St. Vincent, The

Regie

Carlos da Silva, George Sluizer

Scenario

Carlos da Silva, Jennifer Field

Release

25-09-1997

Studio

Taiga Films, Europa 7 Filme, Spice Factory

Duur

102
Filminformatie

Verhaal

De Portugese migrant Manuel sterft in Amsterdam. Na zijn begrafenis ontwaakt hij als geest en verneemt hij dat zijn ziel pas rust zal vinden als zijn stoffelijk overschot wordt begraven in zijn geboorteland. Terug in Portugal ontdekt de geest dat hij, hoewel hij onzichtbaar, onhoorbaar en onstoffelijk is, contact kan maken met dromende mensen. In de weken die volgen doet hij verwoede pogingen zijn enige zus, Julia, te overreden zijn beende- ren naar Portugal te transporteren. Hopend op een fikse erfenis vertrekt Julia naar Nederland. Daar aangekomen blijkt Manuel Julia postuum te hebben opgescheept met de schulden van zijn begrafenis en een mislukte bar in Amsterdam. Om van de schulden af te komen, steekt Julia samen met Manuels Nederlandse vrienden Max en Joris de handen uit de mouwen om van Manuels oude bar een succesvol Portugees restaurant te maken. Ondertussen bloeit een romance op tussen Max en Julia. Ze merken dat ze steeds dezelfde dromen met Manuel in de hoofdrol hebben en dat hij hun hulp nodig heeft.

Cast

Diogo Infante (Manuel Spirito Santo), Maria d'Aires (Julia), Huub Stapel (Joris), Jack Wouterse (Max), Phoa Yan Tiong (Kootchi-Tung), Cecilia Guimaraes (Tia Maria), Lieneke le Roux (directrice de Pauw), Herman Jose (Vasco da Gama), Joao Lagarto (Acacio), Ron Rijnders (Snake Eyes), Angelique de Bruyne (Tina), Jacques Commandeur (Rogier), Arnold Gelderman (George), Tony Lima (Custom's officer), Esther Roord (Jacqueline), Yvon Pelasula (Francoise), Filip Bolluyt (priest), René Groothof (Sam), Giammy Kwee (Lisa), Caroline van Gastel (Elizabeth Woudstra), Anna Cavadino (assistent de Pauw), Carlos da Silva (photographer), Martim Barbot (young Manuel), Nadia Martin (young Julia), Paula Pereira (mother), Fernando Martins (father), Fernando Lameirinhas, Antonio Lameirinhas, Leonardo Amuedo (music players)

Ontstaan

Nederlands-Portugees-Engelse co-produktie (59:29:12) Opnamen in Nederland en Portugal. Film kreeg 1,1 miljoen franc van Eurimages. Camera: Theo Bierkens. Pas een jaar na vertoning op het Nederlands Film Festival kreeg de film alsnog een bioscooproulement in een herziene versie. Een verplichting aan subsidiegever Filmfonds, voordat co-producent en medefinancier KRO de film op televisie uit mag zenden. 406 bezoekers. Première: 29 september 1996 (Nederlands Film Festival)/25 september 1997.

Facts

De Portugese acteur Diogo Infante leerde de Nederlandse teksten fonetisch uit het hoofd.

Prijzen

Melies d'Argent Special Jury Award op het Festival International de Cine de Porto 'Fantasporto' (Portugal) in februari 1997. Opera Prima Award op het Chigago Latimo Cinema Festival in april 1997. Mention Speciale op het XVe International Uruguay Film Festival in maart 1997. Prijs voor de beste Special Effects op het Festival de Cinema Fantastico in Malaga (Spanje) in maart 2000.

Filmuziek

Hennie Vrienten

Camera

Theo Bierkens

Montage

Mario Steenbergen

Kostuums

Linda Bogers

Geluid

Roberto van Eijden

Kleur

Kleur

Art director

Philippe Graff