Hufters en hofdames (1997)

Alternatieve titel: Bastards & bridesmaids, Bastards and bridesmaids

Regie

Eddy Terstall

Scenario

Eddy Terstall, Rolf Engelsma

Release

03-04-1997

Studio

Big River Film Prod., Jordaan Film

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Tegen de achtergrond van de Amsterdamse jeugdcultuur worden twee samenhangende verhalen verteld. Het eerste gaat over de jongen Dimitri, die uitsluitend platonische relaties heeft met meisjes. De bijnaam hofdame is zijn spotnaam. Het andere verhaal gaat over macho Gino, die altijd iedereen het bed in krijgt. Zijn versiergedrag levert hem de bijnaam hufter op. Het drama is dat de hofdame eigenlijk liever hufter zou willen zijn en de hufter graag hofdame. De verrassing van de film schuilt in de vertelvorm; halverwege de film verschuift het verhaal van het personage van de hofdame naar de hufter.

Cast

Marc van Uchelen (Dimitri en per ongeluk in de deuropening), Arthur de Boer (Gino), Rifka Lodeizen (Esther, vriendin van Dimitri), Nadja HŁpscher (Susan), Daan Ekkel (Maarten), Manouk van der Meulen (Esthers moeder), Johanneke van Kooten (Dimitri's moeder), Natasja Loturco (Floor), Sara van Tien (Rocky de hond), Sem van Tien, Jurgen Tjon A Fong, Femke de Brouwer, Marlies Bark, DaniŽl Niemann, Thijs Ockersen, Jacob Kurc, Marga van Leeuwen, Marja de Winter, Ward van Riel, Iwan Roos, John Kouwenberg, Miki Kobossen, Peter ter Hege, Eric Bos, Jason Linduvall, Dichter Jacob, onbekende Engelse voorbijganger, Rogier Frensdorf, Anton Schouten, Fatiha Essalmy, Willem de Bakker, Yaron Kurc, Marc Heijdeman, Lieutenant Janus Globanus, Eddy Terstall (kleedkamer opschepper 1), Rolf Engelsma, Moshe Kouwenberg, Heidi Petter, Sidny van Vliet, Marina, Tamar, Daniel, Annabel, Miep, Annemaike van der Worp, Kruimeltje van Vliet, Sjefke uit den Wijngaert

Ontstaan

HUFTERS EN HOFDAMES is uitsluitend op basis van sponsoring gerealiseerd, omdat Eddy Terstall alle creatieve beslissingen zelf wil nemen na de artistieke en commerciŽle flop WALHALLA. Het scenario van HUFTERS & HOFDAMES werd door alle omroepen afgewezen. Opgenomen in de Amsterdamse Jordaan in 16 dagen en in acht dagen gemonteerd met een budget van 40.000 gulden. Toen Concorde film en het Filmfonds naderhand met geld kwamen, konden een aantal scŤnes nagedraaid worden. In de oorspronkelijke opnamen zat niets liefs tussen Maarten en Floor. Rifka Lodeizen was tot deze film voornamelijk bekend als 'het meisje van de Belastingdienst'-commercial. Dit is haar eerste grote rol, nadat ze naast de hoofdrol in ZUSJE had gegrepen. Arthur de Boer (bijrol in DYING TO GO HOME), Nadja HŁpscher en Daan Ekkel debuteren in een hoofdrol. Goed ontvangen. Voor het eerst vertoond, op video, op het Nederlands Film Festival op dinsdag 1 oktober 1996. OfficiŽle premiŤre op het filmfestival van Rotterdam. De film flopte in Rotterdam (na een week uit roulatie genomen), maar werd wel in Amsterdam en Den Haag geprolongeerd. In de eerste zes weken behaalde de film 12.000 bezoekers. 22.629 bezoekers in heel 1997.

Filmuziek

Silk screen, Rob Loeffen, Madame Domo

Camera

Stefan Bijnen

Montage

Jannet Vaessen, Eddy Terstall

Kostuums

Leila Niermeyer, Leonore Wijsmuller

Geluid

Ferry de Pater

Kleur

Kleur

Art director

DaniŽl Niemann