For my baby (1997)

Alternatieve titel: Goodnight Vienna!

Regie

Rudolf van den Berg

Scenario

Michael O'Loughlin, Rudolf van den Berg

Release

28-09-1997

Studio

Hungry Eye Prod.

Duur

102
Filminformatie

Verhaal

Daniel Orgelbrand is een Weense stand- up comedian. Hij koestert -op normaal onaangepaste wijze- zijn problemen met zijn vriendinnen en ouders. Maar hij kan zich niet losmaken van de schaduw van zijn op zevenjarige leeftijd in een concentratiekamp omgekomen zuster Hannah. Daniels schuldgevoel gaat zo ver dat hij voor zijn in verdriet weggezonken moeder de identiteit van Hannah aanneemt. Wanneer hij verliefd wordt op de Amerikaanse Lilian, die schijnbaar niet door Europese twintigste eeuwse nachtmerries wordt achtervolgd, beseft hij dat hij Hannah moet zien kwijt te raken. Lilian raakt zwanger en er ontstaat een dramatische confrontatie tussen de levenden en de doden.

Cast

Alan Cumming (Daniel Orgelbrand), Juliet Aubrey (Lilian Glass), Cyril Shaps (Joshua Orgelbrand), Frank Finlay (Rudi Wittfogel), Elizabeth Spriggs (Olga Jenikova), Timothy Bateson (Max Liebman), Clive Russell (Miklos Rumbold), Serena Gordon (Molly), Hédi Temessyi (Martha Orgelbrand), Michael Cronin (Inquisitor)

Ontstaan

Nederlands-Hongaars-Duitse co-produktie. Opgenomen in o.a. Oostenrijk (Wenen) en Hongarije (Boedapest).

Productiebudget: 3.5000.000 gulden. Dit budget werd gedekt door subsidie van het Filmfonds, uitzendrechten van de VARA, een bijdrage van COBO, alsmede door uitgestelde betalingen. Het budget was aanvankelijk ruim 1 miljoen gulden hoger, maar door het wegvallen van de sales-agent Pandora moets met een beduidend lager budget worden gewerkt (onder andere door het aantal draaidagen drastisch te reduceren).

Productie: Berry van Zwieten, Karel van Ossenbrüggen, André Coronel, Rudolf van den Berg.

Ondanks het Gouden Kalf voor de beste regie was er geen distributeur voor deze film, omdat Hungry Eye-producenten René Seegers, Robert Swaab en Paul Trijbits zo teleurgesteld waren over het resultaat dat zij zich terugtrokken, gevolgd door distributeur Hungry Eye. Daardoor kon er ook niet onderhandeld worden met de geďnteresteerde distributeur Warner Bros.

Rudolf van den Berg verweet in 'Vrij Nederland' van 19 september 1998 René Seeghers een volstrekte liefdeloosheid voor het vak. Zijns inziens werd alle energie gestoken in THE GAMBLER en was hij lastige Rudolf met zijn speeltje.

Premičre: 28 september 1997 (Nederlands Film Festival). Bijna 3 volle jaren later - eerst gepland op 14 september 2000, maar daarna uitgesteld tot 19 oktober 2000 - zou de film alsnog een roulement krijgen in vijf Nederlandse bioscopen.

Persreacties:
Bianca Stigter in 'NRC Handelsblad' d.d. 18 oktober 2000: "Drie jaar geleden zag ik For My Baby van Rudolf van den Berg en drie weken geleden zag ik hem opnieuw. Beide keren kwam de term Holocaustkitsch in me op. Het is een term die je ook zou kunnen gebruiken voor Roberto Benigni's LA VITA Č BELLA. Dat was een opmerkelijke film, omdat de absurditeit van het gegeven zo contrasteerde met de werkelijkheid. In FOR MY BABY is zo'n contrast niet aanwezig. De film is in alle opzichten overdadig: er zijn overdreven sfeervolle decors, overdreven acteerwerk, en een overdreven volle plot. Het maakt van For My Baby een buitensporige film, af en toe krankzinnige film, die de werkelijkheid volledig overwoekert. Voor die buitensporigheid kun je toch ook wel waardering hebben. For my Baby is in ieder geval geen voorzichtige film. (...) Er gebeurt zoveel in For My Baby dat ik me erin voelde verdrinken. Dat vele wordt steeds vetter aangezet. Alsof je verdrinkt in boter."

'de Sapenda.nl' d.d. 20 oktober 2000: "Die versplinterde benadering, aangevuld met flashbacks, kan niet verhullen dat het verhaal zelf (Orgelbrand komt na een sterfgeval in het reine met zijn verleden) nogal dun is. Erger is dat de kijker door de bombastische aanpak juist minder met de tragische hoofdpersoon gaat meeleven: Orgelbrand wordt gewoon een provocerende egocentrische zeurpiet die het bijna verdient om in elkaar gemept te worden. Het mislukte gekoketteer met de Joodse Zaak deed mij nog het meest denken aan de anekdote over een wel heel erbarmelijke opvoering van Het Dagboek van Anne Frank, waarbij het publiek aan het slot opgelucht reageerde op het binnenvallen van de Duitsers en uitriep: 'ze zitten in het achterhuis!'"

Dick van de Heuvel in 'de Telegraaf' d.d. 19 oktober 2000: "De film is zorgzaam en met liefde gemaakt, en houdt ook mooi stand in die dubbelzinnige vertelling waarin zowel de realiteit als de illusie door opgedrongen herinneringen een rol spelen en door elkaar heen gevlochten worden. Om de zwaarte van het onderwerp tegen te gaan, heeft de film mooie romantische en zelfs zeer ontroerende momenten die echter allemaal binnen de klassieke stijl van de film zijn aangebracht. Opnieuw bezoekt Van den Berg het thema van het achtervolgende verleden, iets dat hij eerder onder de loep nam in BASTILLE en ZOEKEN NAAR EILEEN. Hij doet dat ook nu weer voortreffelijk, zorgzaam en met allure. Toch blijft FOR MY BABY een kleine, kwetsbare film die je zó maar over het hoofd zou kunnen zien. Dat zou in dit geval uitermate jammer zijn."


Facts

De film wordt sinds mei 2000 wereldwijd vertegenwoordigd door Showcase Entertainment onder de titel GOODNIGHT VIENNA!

Prijzen

Gouden Kalf Beste Regie 1997. Uit het juryrapport: "De regisseur heeft zijn persoonlijke verhaal vormgegeven op een emotioneel niveau waarbij de acteurs een belangrijke en overtuigende plaats innemen. Het moeilijke onderwerp wordt vol spanning en sfeer opgebouwd. Niets wordt nagelaten om ons mee te slepen in zijn verhaal."

Filmuziek

Bob Zimmerman, Louis Andriessen

Camera

Gábor Szabó

Montage

Kant Pan

Kostuums

Linda Bogers

Geluid

Marc Holding

Kleur

Kleur

Art director

Lóránd Jávor