Exit (1997)

Alternatieve titel: First attempt

Regie

Paul de Nooijer, Menno de Nooijer

Scenario

Paul de Nooijer, Menno de Nooijer

Release

16-10-1997

Studio

Meerkat Productions

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Theo, een jonge filmmaker/fotograaf, heeft het niet makkelijk. Hij heeft financiële problemen en zijn relatie met zijn vriendin Lisa loopt ook niet geweldig. Hij heeft alleen maar interesse voor haar als hij haar door het oog van de lens kan bekijken. Als hij een videoclip mag maken voor een bekende artiest, verandert alles. De confrontatie met een jeugdtrauma lijkt alles in de war te gooien of niet?

Cast

Ricky Koole (Lisa), Peter van den Eede (Mark), Menno de Nooijer (Theo 28 jaar), Paul de Nooijer (Theo 52 jaar), Marjan Luif (mams), Christopher Cooke (Dirk Koke), Jerry King Musser (assistent Koke), Romijn Conen (tv man), Barry Hay (Billy Next, Amerikaanse popzanger), Leonard van den Berg (koerier), Roselie Huis in 't Veld (zusje Theo), Koen Dieleman (Theo 7 jaar), Ramses van den Eede (Mark 6 jaar)

Ontstaan

Eerste lange film van Paul en Menno Nooyer. Met live- action en stop-motion technieken. EXIT kan worden beschouwd als een pleidooi voor het behoud van oorspronkelijkheid en artistieke vrijheid. De commercie dient zich in deze film aan als een Mefisto, een verleider door wie alles sneller, mooier en succesvoller kan verlopen. Wie aan de verleiding toegeeft, verloochent echter zijn oorspronkelijke uitgangspunten. Het personage Theo spreekt in de film geen woord. In EXIT wordt zowel Nederlands als Engels gesproken. 1.684 bezoekers.

Première: 27 september 1997 (Nederlands Film Festival)/16 oktober 1997.

Facts

Ricky Koole over de vissen-scènes in 'Het Parool' van zaterdag 28 februari 2004: "Ja, dat was afschuwelijk. Ik heb nog weken overal vissen geroken. Ik heb voor de film in weet ik hoeveel kilo vis gelegen. Zeg maar een bed vol dooie vis. Wel met een jurkje. Dat mocht geen naam hebben. En toch met je blote benen en blote armen. Je plet die vissen allemaal en die grote graten komen er dan doorheen. Je wilt het allemaal niet weten. Maar vooral die stank. Wekenlang nog. Granny Smith, die groene, zure appels, roken opeens ook naar vis. Echt, ruik de volgende keer maar eens. Aan de andere kant: er zijn ergere dingen. Je gaat er niet dood aan. En alles voor de kunst hè."

Filmuziek

Dies le Duc, Wart Wamsteker, Flup & Ju bedrijf, Golden earring, Nits, Tsah Dzil

Camera

Paul de Nooijer, Menno de Nooijer

Montage

Susana Rosberg

Geluid

Phocas Kroon, Dick Plantinga

Kleur

Kleur

Art director

Paul de Nooijer, Menno de Nooijer