All stars (1997)

Regie

Jean van de Velde

Scenario

Mischa Alexander

Release

01-05-1997

Studio

M+B Film3, VARA-TV

Duur

115
Filminformatie

Verhaal

Zeven vrienden verliezen zich al vijftien jaar iedere zondag op een koude grasmat in hun gemeenschappelijke liefde: voetbal. Ondanks al het plezier dat ze beleven, gaat hun leven buiten het veld een steeds prominentere rol spelen. De verschillen tussen de vrienden worden gaandeweg groter. Bram zwijft als het graf over het geheim dat hij met zich meedraagt. Mark zit vol twijfels of hij de zwangerschap van zijn vriendin Roos al aankan. Hero probeert wanhopig afstand te nemen van zijn succesvolle en gefortuneerde vader. Johnny is een werkloos electrien, die bovendien de zorg van zijn aan een rolstoel gekluisterde vader op zich heeft genomen. Willem heeft het druk met zijn vrouw, twee kinderen en een eigen tuincentrum. Paul probeert op alle mogelijke manieren bij de televisie aan de bak te komen. En tenslotte Peter die niet echt door de groep is opgenomen omdat hij pas een jaar later bij het elftal is gekomen. In de dagen voor en tijdens hun historische 500e wedstrijd leren de jongens in een explosie van emoties elkaar, de waarde van hun vriendschap en vooral zichzelf kennen.

Cast

Antonie Kamerling (Hero), Danny de Munk (Bram), DaniŽl Boissevain (Johnny), Peter- Paul Muller (Mark), Thomas Acda (Willem), Raymi Sambo (Paul), Kasper van Kooten (Peter), Isa Hoes (Roos), Daphne Deckers (Claire), Ellen ten Damme (Deborah), Lucretia van der Vloot (Anja), Ricky Koole (Susan), Plien van Bennekom, Nora Mullens, Alfred van den Heuvel, Joan Royť, Dick van den Toorn, Frits Lambrechts (Meeuwse), Karel Deruwe, Monic Hendrickx, Hans Dagelet, Bianca Krijgsman, Ferri Somogyi, Guusje Nederhorst, Sabine de Koning, Jimmy Geduld, Wik Jongsma, Wigbolt Kruyver, Bert Bunschoten, Hans van Hechten, Michiel Nooter, Lone van Rosendaal, Nina Deuss, Gonny Gaakeer, Hans van Rijs, Rutger le Poole, Wim van der Heijden, David Middelhoff, Michiel van Rees-Vellinga, Niels Meijer, Roef Ragas, Hans van Raam, Baruch Schwartz, Dimme Treurniet, Olga Beemster, Mike Meijer, Theo Wesselo, Sarah Geels, ?Haagse? Harrie, Joep Onderdelinden, Susan Visser, John Serkei, Patrick van de Peet (Bram, 10 jr), Rick Kluyskens (Mark, 10 jr), Shelton Linger (Paul, 10 jr), Vincent Croes (Hero, 10 jr), Jonathan de Weers (Johnny, 10 jr), Mark Verheul (Thomas, 10 jr), Jan Hein de Beurs (Peter, 10 jr)

Ontstaan

Opnamen op locatie in: Haarlem, IJmuiden, Wassenaar, Amsterdam en op Taiwan. Opgenomen in 33 draaidagen vanaf 22 september tot en met 7 november 1996. Thomas Acda, Peter Paul Muller, Raymi Sambo en Kaspar van Kooten (zoon van Kees, broer van Kim) maken hun speelfilmdebuut. Antonie Kamerling mocht kiezen of hij de rol van Bram, Mark of Hero wilde spelen. Het werd Hero, omdat hij daarin zijn zangambities kon uitleven. De single uit de film ?Toen ik je zag?, een compositie van Guus Meeuwis, werd een nummer 1 hit in de nationale hitlijsten. ?All stars? is overigens geen merk voetbalschoenen, maar ťťn voor basketbal. In drie weken hadden 96.000 mensen de film bezocht. 298.367 bezoekers. Nummer 22 in de top 100 bioscoopbezoek over 1997. In 1998 werd de totaalstand 298.525 bezoekers. Na het succes van de film werd door de VARA een televisieserie vervaardigd in dertien afleveringen. De eerste aflevering werd op 10 september 1999 uitgezonden. Jack Wouterse (clubvoorzitter), Dijn Blom, Cas Jansen (voetballer) en Roeland Fernhout (voetballer) waren nieuw. Roeland Fernhout verving Danny de Munk, die zich wegens musicalverplichtingen niet kon vrijmaken. Andere bronnen meldden dat hij niet langer de rol van homosexueel wilde spelen.

TEAM SPIRIT, de Belgische remake van regisseur Jan Verheyen, kreeg in BelgiŽ slechte kritieken, maar er kwamen in het eerste weekend maar liefst 60.000 bezoekers. Nederlandse producent Rolf Koot in 'Vrij Nederland' d.d. 28 oktober 2000 over het waarom van een Vlaamse ALL STARS: "Belgen gaan niet naar een Nederlandse film. Ik geloof dat wij Nederlanders daar niet zo goed liggen. Ze vinden ons arrogant en in BelgiŽ is Antonie Kamerling ook helemaal geen ster. (?) Ik vond TEAM SPIRIT erg letterlijk. Je zou verwachten dat een regisseur het script wat aanpast,maar daar heeft hij zich niet schuldig aan gemaakt. (?) Ik moest menigmaal schaterlachen. Ik was wel de enige. De rest van de zaal reageerde terughoudend, maar dat schijnt daar normaal te zijn."

Facts

In oktober 1997 besloot de commissie die de inzending voor de Academy Awards bepaalt dat ALL STARS de Nederlandse inzending zou worden, maar producent Rolf Koot bedankte voor de eer. Hij vond KARAKTER een ?geschiktere kandidaat? en beschikte niet over de middelen om de film te gaan promoten.

Cas Jansen, de latere hoofdrolspeler in LEK, is al te zien in ALL STARS. Op het moment dat Raymi Sambo de set van 'Goede Tijden, Slechte Tijden komt op lopen, zijn Cas Jansen, Ferry Somogyi, Guusje Nederhorst en Jimmy Geduld heel even op een beeldscherm te zien.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Jules van den Steenhoven

Montage

Sander Vos

Geluid

Robert van Eijsden

Stunts

Willem de Beukelaer

Special effects

Arthur van Oest

Kleur

Kleur

Art director

Harry Ammerlaan