Zeemeerman, De (1996)

Alternatieve titel: merman, The, Tony, de zeemeerman

Regie

Frank Herrebout

Scenario

Frank Herrebout, Rob Houwer

Release

10-10-1996

Studio

Verenigde Nederlandse Filmcompagnie

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

De film gaat over een ontspoord genetisch experiment van de vreemde professor Swezick. Negen maanden later trekken twee vissers een baby uit de zee. Ze noemen hem Tony en hij groeit op tot een echte vent. Hij heeft echter één probleem: de nimmer wijkende vislucht die om hem heen hangt. Hierdoor raakt Tony volledig geïsoleerd. Op een dag komt professor Swezick echter met een bijzondere oplossing: een luchtverdrijvend middel waar je echter ook onzichtbaar van wordt. Door deze onverwachte bijwerking kan Tony voortaan de rollen omdraaien. Hij neemt glorieus wraak op zijn vijanden en verovert zijn grote liefde Julie tenslotte op aparte wijze.

Cast

Daniël Boissevain (Tony, de zeemeerman), Gonny Gaakeer (Julie/Natasja), Angelique de Bruyne (Suzy, Elvis Presley-fan), Frans van Deursen (Gregor), Jérôme Reehuis (professor Swezick), Huub Stapel (Timo Babel), Manuëla Kemp (Christa), Peter Faber (Simon), Serge Henri Valcke (Pedro), Romijn Conen (Wim Evers), Jan Kruse (Albert), Joke Bruijs (mevr. Romijn), Ben Cramer (Bob de Bruin), Gert Jan Dröge (Gérant visrestaurant), Katja Schuurman (Bea), Roeland Fernhout (Henk), Peer Mascini (dr. Van Rhyn), Bert André (ambtenaar Stoffels), Marjolein Sligte (Wilma), Esther Leenders (Titia), Tjitske Reidinga (Emily), Hans Leendertse (prof. Grenullo), Casper Schul (Tony, 11 jaar)

Ontstaan

Nederlands-Belgisch-Duitse co-produktie. Budget van 5,5 miljoen gulden. Jean van de Velde zou oorspronkelijk de film regisseren en Antonie Kamerling zou de hoofdrol spelen, maar Rob Houwer verving Antonie door Daniël Boissevain. Ook de eerder beoogde Ellen ten Damme, Tatjana Simic, Kenneth Herdigein en Paul de Leeuw werden vervangen. Na dertien verfilmingen van Nederlandse boeken is dit het eerste oorspronkelijke scenario voor producent Rob Houwer. Opgenomen in de zomer van 1995. De aanvankelijk geplande première was 29 februari 1996. De uiteindelijke première op 10 oktober 1996 zou volgens geruchten te wijten zijn aan onervarenheid van de regisseur, die halverwege de produktie de brui eraan had willen geven, maar zijn contract verhinderde dat. Opvallende Centraal Beheer ('Even Apeldoorn bellen')-reclame. Bibliotheek Cinétol in Amsterdam doet in de film dienst als 'Dance Palace'. Nummerplaten, agenten, etc. zijn niet-Nederlands van uiterlijk. Buitengewoon slecht ontvangen; de recensie van Ab Zagt in het 'Algemeen Dagblad' had de vorm van een ingezonden brief aan producent Rob Houwer. Hij noemde de film 'een bedrijfsongeval'. DE ZEEMEERMAN heeft in de eerste vier dagen een opbrengst gegenereerd van 143.183 gulden en trok ongeveer 12.500 bezoekers. Bij een uitbreng in 75 theaters met drie tot vier voorstellingen per dag betekent dat er gemiddeld niet meer dan 10 à 15 betalende bezoekers per voorstelling waren. Na de eerste week waren er 15.500 bezoekers geweest en bleven er toch nog 62 bioscopen over om de film te gaan bekijken.

In een artikel in 'HP/de Tijd' van 10 januari 1997 werd uit de doeken gedaan dat de film in 65 bioscopen was gegaan doordat -nadat elke andere distributeur de film al had geweigerd- distributeur UIP de film gekoppeld heeft aan de Eddie Murphy film THE NUTTY PROFESSOR. De keus was alle twee inkopen of geen van beide. Uiteindelijk trok de film 21.571 bezoekers.

Voor de 15 dvd-box De Rob Houwer Collectie is de naam van de film gewijzigd in TONY, DE ZEEMEERMAN.

Filmuziek

Ruud Bos

Camera

Philip Hering

Montage

Victorine Habets

Kostuums

Jacqueline Steylen

Stunts

Ronald de Jong

Special effects

Edwin Reinold, Arthur van Oest

Kleur

Kleur

Art director

Annet Wilgenhof