Sur place (1996)

Regie

Paul Ruven

Scenario

Paul Ruven

Release

22-02-1996

Studio

Balthazar Film, IJswater Film

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

SUR PLACE vertelt het verhaal van een ex-Joegoslavische vrouw die door een vrachtwagen gedropt wordt in een winkelruimte in de Amsterdamse Pijp, met alleen een deken om zich in te hullen. Waarom ze daar zit wordt langzaam duidelijk; ze blijkt ongewild het middelpunt van een web van liefde, moord, bloed, oorlog en bloedwraak.

Cast

Katherina Golubewa (Mariza), Rodney Beddall (Borza, her stepfather), Timon Moll (Taskin, her lover), Albert Blitz (Tito, courier), Sarunas Bartas (man in hotel); Stemmen: Nathalie Alonso Casale (voice over woman), Jean-Pierre Perroud (voice over man)

Ontstaan

Met een minimaal budget in zeven dagen opgenomen. Studenten van de toneelschool Maastricht figureren als bewoners van de Amsterdamse De Pijp (Govert Flinckstraat, Van Woustraat, Albert Cuyp). De titel is ontleend aan het stilstaan van wielrenners voordat zij met elkaar de sprint ingaan. Het leven van de vrouwelijke hoofdpersoon staat stil en ook de hele film staat bijna stil. De film bestaat namelijk uit slechts 25 shots in 80 minuten. Film met twee, Franstalige, voice-overs. Katherina Golubewa is de vrouw van de Litouwse regisseur Sarunas Bartas, die ook in SUR PLACE te zien is. SUR PLACE was één van de vijf films die één dag na de première op het Internationale Film Festival Rotterdam al door FilmNet werd uitgezonden. 627 bezoekers.

Filmuziek

Hennie Vrienten

Camera

Joost van Gelder

Montage

Sander Vos

Kleur

Kleur

Art director

Marian Batavier