Off mineur (1996)

Regie

Ramón Gieling

Scenario

Ramón Gieling

Release

11-04-1996

Studio

Jura Film, NPS-TV

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

OFF MINEUR laat ons de wanhoopsdaad zien van de geestelijk en lichamelijk aan lager wal geraakte musicus Maximiliaan Belmer. In een vlaag van verstandsverbijstering vermoordt hij zijn vrouw Irma. Na deze wanhoopsdaad gaan we terug in de tijd en beleven de laatste weken van hun huwelijk dat dan al in verregaande staat van ontreddering verkeert. Hun bovenburen, Xander (ex-minnaar van Irma) en Yvonne, worden regelmatig als buffer in hun echtelijke veldslagen gebruikt, maar ook zij kunnen het tij niet keren. Gasset, Max' agent en een tragische opportunist, probeert tevergeefs hem nog op een recht spoor te krijgen. De tragiek van Max en Irma is het aloude drama van twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven.

Cast

Gijs Scholten van Aschat (Maximiliaan Belmer), Katelijne Verbeke (Irma), Johan van Assche, Hans Croiset, Susan Visser, Ella van Drumpt (Yvonne), Caroline van Houten, Rutger le Poole, Fran Waller Zeper, Jan de Koning

Ontstaan

Opgenomen op locatie in Amsterdam. OFF MINEUR werd als single-play voor de NPS geproduceerd. De bioscoopversie duurt 75 minuten en dat is meer dan de co-producent NPS besteld heeft. De film werd op televisie uitgezonden in een versie van minder dan één uur, zeer tegen de zin van regisseur Gieling. Wel kreeg hij het voor elkaar dat de volledige versie -voor de tv- vertoning- in de bioscoop te zien is geweest.

Filmuziek

Thom Willems

Camera

Jaap Veldhoen, Erik van Empel

Montage

Jan Dop

Kostuums

Bernadette Corstens

Geluid

Kees de Groot

Kleur

Kleur

Art director

Vincent de Pater