Nieuwe moeder, De (1996)

Alternatieve titel: Another mother

Regie

Paula van der Oest

Scenario

Paula van der Oest, Stan Lapinski

Release

03-10-1996

Studio

Studio Nieuwe Gronden

Duur

93
Filminformatie

Verhaal

Een vader en een zoon uit Letland zijn in Nederland op zoek naar een penvriendin uit de jeugd van de vader. Tijdens de reis klinken op de geluidsband de brieven die penvriendin Marie tussen 1960 en 1969 naar Riga stuurde.

Cast

Janis Reinis (Juris), Arys Adamsons (Elvis, zijn zoon), Geert de Jong (penvriendin Marie), Hannah van Lunteren (Vanessa), Evert de Jager (Leo), Theu Boermans (Gerard), Anneke Blok (Karin), Georgette Reyevski (moeder van Marie), Peteris Liepins (arts), David van Lunteren (Joep), Kim van Zeben (Harre), Dirk Roofthooft, Eelco Vellema, Roef Ragas, Stefan Jung (vrachtwagenchauffeurs), Bert Geurkink (ober), Rob van de Meeberg, Joop Wittermans (nachtwakers), Climax (orkest bruiloft), Peter Bolhuis (buschauffeur), Wiek Janssen (man met hond), Jaap Spijkers, Josine 't Hart (stel in trein), Sacco van der Made (schreeuwende zwerver), Paul Noppers (bewaker politiebureau), Mineke Bakker, Ger van der Grijn, Jos van Hulst, Roos Le Roux

Ontstaan

Opnamen in Riga en Nederland (Zwolle, Beek (Limburg), Monnickendam). Budget: 2,2 miljoen gulden. Het idee voor de film kreeg Paula van der Oest in 1992, toen ze in Letland en Estland was voor de documentaire PLATONOV, over een opvoering aldaar door toneelgroep De Trust van Tsjechovs gelijknamige stuk. Eerste lange speelfilm van Paula van der Oest en haar vaste cameravrouw Brigit Hillenius. Paula van der Oest debuteerde in 1988 met de korte speelfilm ZINDEREND.

DE NIEUWE MOEDER werd chronologisch opgenomen. Nederlands/Lets gesproken. De Letse acteur Janis Reinis leerde de Nederlandse teksten fonetisch uit het hoofd. Sterk verdeelde meningen over deze film; vooral de dansscène van Geert de Jong aan het einde van de film werd door menig recensent bekritiseerd. DE NIEUWE MOEDER ging in wereldpremière tijdens het filmfestival van Venetië in het programma 'Finestra Sulle Immagini'. 6.598 bezoekers.

Facts

Net na de première van de film op het Nederlands Film Festival 1996 werd Paula van der Oest zelf een 'nieuwe moeder' van een zoon (en Theu Boermans een 'nieuwe vader').

Prijzen

In februari 1997 op het Festival de Cinéma de Rennes in Frankrijk bekroond met de Prix de la Ville de Rennes (FF 30.000,- distributie- ondersteuning) en de Prix de Public (FF 5.000,- voor de regisseur). Tijdens het Festival du Film d'Action et d'Avontures de Valenciennes in maart waren er zelfs drie prijzen: Prix du Jury, Prix Première du Public en Prix des Étudiants (FF 3.000,-). Best actor Janis Reinis tijdens het International Film Festival Sochi (Rusland) in juni 1997. Holland Film Award 1997 (als zijnde de meest vertoonde film op festivals in het buitenland). Paula van der Oest werd uitgeroepen tot Beste jonge Europese talent op het Osaka European Film Festival (Japan) op 29 november 1997. Nominatie voor de Europese Felix in de categorie jonge Europese filmmakers.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Brigit Hillenius

Montage

Menno Boerema

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Ludo Keeris

Kleur

Kleur

Art director

Erly Brugmans