Memory of the unknown (1996)

Alternatieve titel: Zwarte velden, Memoria de lo desconocido

Regie

Nathalie Alonso Casale

Scenario

Nathalie Alonso Casale

Release

07-11-1996

Studio

Allegri Film

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Er vertrekt een bus naar Spanje met twaalf reizigers van verschillende nationaliteiten. Geen van allen zijn gewone toeristen. Stuk voor stuk lijken ze meer getekend door hun verledens dan vervuld van opgetogen verwachtingen ten aanzien van de reis naar het zuiden. Ergens raakt de bus verdwaald in de mist, waarna er een ontmoeting volgt met een cultuur die nauwelijks door de tijd is geraakt. Er wordt een varken geslacht. Er komt een Maria-processie langs. Er vinden vreemde ontmoetingen plaats met mensen die onbekend zijn en toch bekend. De schroom van de reizigers valt weg en men bouwt een feestje met de dorpelingen, waarna de weg wordt teruggevonden.

Cast

José-Luis Alonso Hernandez, Pepa Perez, Barbara Barendrecht, Lili di Rocco, Egbert de Jong, Sam Marinus, Harrie Verkerk, Liejan Kolsters, Samuel Reiziger

Ontstaan

Nederlands-Spaanse co-produktie. De produktie voor deze film was opgezet als een korte film, maar ontwikkelde zich gaandeweg tot een film van speelfilmlengte. Nathalie Alonso Casale laadde voor deze film een groepje streng geselecteerde acteurs, vrienden en familieleden in een Rotterdamse toerbus, ging met de cameraman in het middenpad zitten en begon te filmen. Op twintig velletjes dialoog na, die achteraf niet eens zijn gebruikt, was er geen noemenswaardig scenario. Het decor waar de bus doorheen rijdt is verbonden met Nathalie Alonso Casale's geschiedenis; ze groeide op in Groningen, haar moeder is Française en haar vader is Spanjaard. 364 bezoekers. Première: 26 januari 1996 (Filmfestival Rotterdam)/7 november 1996.

Filmuziek

Nathalie Alonso Casale, Hector Villa Lobos, Olivier Messiaen

Camera

Vladas Naudzius

Montage

Piet Oomes

Geluid

Eddy de Cloe, Jan Dries Groenendijk

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Geert Radsma, José-Luis Alonso Hernandez, M.B. Bosman