Marie Antoinette is niet dood (1996)

Alternatieve titel: Marie Antoinette is not dead

Regie

Irma Achten

Scenario

Irma Achten

Release

04-07-1996

Studio

Kasander & Wigman Produkties, N.M.P. Produkties

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Marie Antoinette, dochter van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, wordt door haar vader betrapt op ontuchtige handelingen met haar hond. Dit ongepaste gedrag straft haar vader onmiddelijk af door de hond ter plekke dood te schieten. Marie Antoinette schiet op haar beurt haar vader dood. Evenmin laat ze zich dwingen door haar grote liefde Frederique von Rapenburg, die eist dat zij haar excuses aanbiedt voor haar brutale gedrag tegen zijn moeder. Haar wraak is onverbiddelijk; ze laat het hele Rapenburg-landgoed afbranden. Eenmaal getrouwd met de Franse koning Louis de zestiende en moeder van een zoon, wordt ze beschuldigd van incestueuze handelingen met haar kind. Ook dat laat Marie Antoinette niet over haar kant gaan. Ze schiet haar echtgenoot dood. Voordat ze van moord verdacht wordt speelt ze met overgave de rol van levenslustige en gepassioneerde weduwe die zich niets aantrekt van welke conventie of moraal dan ook. Het Franse volk denkt er het zijne van. Wanneer ze zich nietsvermoedend blootstelt aan een interview voor de televisie brengt ook de verslaggever haar seksleven ter sprake. Tenslotte vlucht ze met Frederique von Rapenburg, die ondanks alles van haar is blijven houden, en even leidt ze met hem een rustig, teruggetrokken bestaan. Maar Frederique's zus Vivienne is altijd jaloers geweest op zijn liefde voor Marie Antoinette. Met een voor de koningin bedoelde kogel schiet ze haar broer dood. Niet lang daarna wordt Marie Antoinette gearresteerd voor de moord op de koning en tot de guillotine veroordeeld. Met nog drie andere Marie Antoinettes neemt zij de verdediging in eigen hand. Hun betoog begint met: 'Le histoire, c'est moi' en vervolgt met een ode aan de liefde. Na afloop verlaten zij met opgeheven hoofd de rechtszaal.

Cast

Antje de Boeck (Marie Antoinette), Lucas van den Eijnde (Frederique von Rapenburg), Flip Filz (Lodewijk XVI), Karlijn Sileghem (Vivienne von Rapenburg), Michel van Dousselaere (keizer), Gilda de Bal (keizerin), Carl van der Plas (secretaris Lodewijk), Chris Lomme (mevrouw von Rapenburg), Dirk van Dijk (dokter), Coen van Vrijberghe de Coningh (journalist), Do van Stek, Wivineke van Groningen, Karen van Holst Pellekaan (visvrouwen), Sander Armee (jonge Frederique), Rense Westra (dierenarts), Tristan Kuijpers (Jean Marie), Corina van Eijk (hofdame), Ruth van Eksel (paleiswacht), Debby de Jong (receptioniste), Henk Lauwers (muzikant), Sven Franken (brandman), Kees Scholten (bankbediende), Jack Vecht, Hylke Welling, Anna Detmar, Andries Hogenhuis, Joop Calsbeek (rechters), Els Holtzer (halfdode vrouw), J.D. Mamona, F. Nicolay, R. Mavinga, J. Impenge, familie Romed (orkest bergtop), Mic Pieters (orkest ontmoeting), Herr Hofer (taxichauffeur)

Ontstaan

Nederlands-Belgische co-produktie (62:38). Dit moderne sprookje, gebaseerd op de historische figuur Marie Antoinette, speelt zich afwisselend af in moderne en achttiende-eeuwse decors. Opgenomen in Studio Luxembourg in het groothertogdom Luxembourg. In de film spelen Vlaamse acteurs de Oostenrijkers, de Nederlandse acteurs de Fransen. 539 bezoekers.

Prijzen

Op het International Film Festival Rotterdam 1996 werd de film genomineerd voor een Tiger Award.

Filmuziek

Nicholas Lens

Camera

Tinus Holthuis

Montage

Marina Bodbijl

Kostuums

Heleen Heintjes

Geluid

Ricardo Castro

Kleur

Kleur

Art director

Anet Wilgenhof