Kersenpluk, De (1997)

Alternatieve titel: kookboek van mijn oma, 'T, cherry pick, The

Regie

Arno Kranenborg

Scenario

Arno Kranenborg, Steven van Galen

Release

09-01-1997

Studio

Studio Nieuwe Gronden

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

De dertienjarige Jan leest een lied over het vertrek van een trekvogel, geschreven in een kriebelig handschrift in het kookboek van zijn drie jaar geleden gestorven oma. Ook staat er iets in over een door haar en haar man ooit voorgenomen vliegreis, die nooit is gemaakt. Het is de tijd van de jaarlijkse kersenpluk als Jan logeert bij zijn opa op het Drentse platteland. Opa is met het sterven van zijn vrouw zijn levenszin grotendeels kwijtgeraakt. Terwijl opa steeds meer afstand neemt van het leven, ontdekt de kleinzoon voor het eerst de liefde. Het is winter als opa sterft. De jongen keert weer terug naar het dorpje om opa te begraven. Daar ontmoet hij de jonge vrouw weer. Een korte ontmoeting. Maar genoeg om hem te doen beseffen dat het nooit iets kan worden tussen hem en haar.

Cast

Finbarr Wilbrink (Jan), Anton Starke (opa), Ricky Koole (Marie), Lucas Dijkema (Jan Tabak), Anthony Starke (bedrijfsleider vliegveld), Tini Osinga (oma), Berend Gouke Wendel (kruidenier), Meiko Kijf (kapper), Mini Onrust (kappersvrouw), Fina Kuik (vrouw schiettent), Herman Kuik (kelner vliegveld), Dirk Kuik (taxichauffeur), Grietje Kuik (vrouw zweefmolen), Hennie en Willem Scheper (tweeling- broers), Hainie Hemme (buschauffeur), dhr. B. Buls (ijscoventer), Arie Meyerman (zanger kermis), Fred Bonthuis, Carlo de Wijs (muzikanten kermis), Linda de Balbian (merengue danseres), Raoul Papavoine (merengue danser), Stefan Kamp (chauffeur begrafenisauto), gans van Frans van Boxtel (Teuntje)

Ontstaan

DE KERSENPLUK is opgenomen op locaties in en rond Gasselte en Gieten in Drenthe en op vliegveld Twente. De opa van debuterend regisseur Arno Kranenborg is de inspiratiebron voor de film geweest. In juli 1995 opgenomen; Ricky Koole debuteerde een maand eerder bij de opnamen van DE JURK (juni 1995). Ricky Koole en Anton Starke werden beiden genomineerd voor de Gouden Kalveren. Positief ontvangen. Première: 28 september 1996 (Nederlands Film Festival)/9 januari 1997.

Facts

Drents gesproken, Nederlands ondertiteld.

Prijzen

Silver Plate en de Publieksprijs tijdens het 26e International Film Festival of Fiqueira da Foz in september 1997.

Filmuziek

Wouter van Bemmel

Camera

Goert Giltay

Montage

Stefan Kamp

Kostuums

Giene Steenman

Geluid

Eddy de Cloe

Kleur

Kleur

Art director

Paul Silder