Haifa (1996)

Regie

Rashid Masharawi

Scenario

Rashid Masharawi

Release

08-08-1996

Studio

Argus Film Produkties, WDR, Arte

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

Plaats van handeling in HAIFA is een Palestijns vluchtelingenkamp, ergens in de door Israël bezette gebieden. De vredesakkoorden worden gesloten en het Israëlische leger zal zich terugtrekken. Hoofdpersoon is de Palestijnse 'dorpsgek' Haifa, die overal opduikt en zodoende het verbindende element is tussen de verschillende verhalen van uiteenlopende personages in het kamp. Moeder Oum Saïd zoekt een vrouw voor haar zoon, die spoedig uit de gevangenis zal komen. Vader Abu Saïd was vroeger politie-agent en hoopt op een aanstelling in een toekomstig Palestijns korps. Dochter Sabah ontmoet haar vriendje op een geheime plek. Zoon Saïd sceptisch over de nieuwe ontwikkelingen en moet werk aannemen in een garage om de familie te onderhouden. Tezamen geven deze verhalen een inzicht in de ambivalente gevoelens en dromen van de Palestijnen in de bezette gebieden.

Cast

Mohammad Bakri (Haifa), Ahmad Abu Sal'oum (Abu Saïd), Hiyam Abbass (Oum Saïd), Nawal Zaqout (Sabah), Fadi el-Ghoul (Siad), Areen Omari (Samira), Khalid Awad (Abbas), George Ibrahim (Facteur), Mariam el-Hin (Tante de Haifa), Mahmoud Qadah (Saïd), Hussam Abu Eisheh (Barbier), Younis Younis (Younis), Osama Masri (réparateur télévision), Samyah Bakri (Mère de la mariée 1), Karma zo'ubi (Mère de la mariée 2), Tareq Qobti (Père de la mariée 2), Omar Jallad (Vendeur de drapeaux), Ozama zo'ubi (Ami du vendeur de drapeaux), Darwish Abu Rish (Couturier), Adnan Abu Sneineh (Ami de Abu Saïd), Samir Othman (Garagiste), Bassam Zo'umot (Vendeur de pastèques)

Ontstaan

Palestijns-Nederlands-Duits-Franse co-produktie. Nederlandse camera-, geluids- en lichtmannen staan op de credit-rol vermeld: Edwin Verstegen (director of photography), Roberto van Eijden (geluid), Franc van Zutphen en Bert Hogenes (licht). 239 bezoekers. Als voorfilm bij HAIFA werd ALS DE WOLVEN HUILEN van Jan Karel Lameer vertoond (met: Rohan Gottschalk en Lara Guis, 16 minuten). Een sprookje over de tijd dat de zon bewaard werd in een kist en de hemel bevroren was.

Prijzen

Prijs voor de beste artistieke prestatie op het MedFilm Festival Sorento in juli 1996. Eerste prijs in de categorie Mediterrane Cinema en een Speciale vermelding voor hoofdrolspeler Mohammad Bakri op het Film Festival van Jeruzalem, juli 1996. Geselecteerd voor het programma-onderdeel 'Un Certain Regard' op het filmfestival in Cannes, mei 1996.

Filmuziek

Said Morad-Sabrin

Camera

Edwin Verstegen

Montage

Hadara Oren

Kostuums

Diana van Gorp, Gress Abdo

Geluid

Roberto van Eijden

Kleur

Kleur

Art director

Jamal Afghani