Weergevonden (1914)

Alternatieve titel: Liefde overwint, Ouderliefde

Regie

Louis H. Chrispijn sr./ Edmond Edren

Release

18-09-1914

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

45
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal is opmerkelijk omdat de thematiek typisch is voor een orthodox joods milieu, een zeldzaamheid voor een Nederlandse feature.Chrispijn is een blinde vader met twee dochters. Hij verstoot de oudste -Mientje Kling- als die een relatie aangaat met een niet-joodse arts, gespeeld door Jan van Dommelen. Doordat zij voor het inkomen zorgde, raakt de familie steeds meer aan lager wal. Uiteindelijk wonen ze in een keldertje en leuren met garen en band. Als de jongste dochter -Enny de Leeuwe- even niet in de buurt is en ook het hondje (een witte Keeshond) wegloopt, raakt de blinde vader te water. Toch in de buurt springt zij hem na. Een toevloed van mensen redt hen. Als gevolg raakt zij ernstig ziek, maar alles komt goed als bij toeval juist die ene dokter komt.

Cast

Louis H. Chrispijn sr. (blinde joodse vader), Mien van Kerckhoven-Kling (Dora, oudste dochter van de blinde jood), Enny de Leeuwe (Lea), Jan van Dommelen (niet-joodse dokter), Eugénie Krix (moeder van de dokter en figurante als deftige dame in een restaurantscène), Alex Benno (rabbijn), Annie Bos (figurante in een restaurantscène en rolletje als boerin), Christine Chrispijn-van Meeteren (buurvrouw), Piet Ooms (zwemmer), Louis van Dommelen, Ansje van Dommelen-Kapper, Lau Ezerman, Theo Frenkel jr., Coba Kinsbergen, Feiko Boersma, Charles Gilhuijs

Ontstaan

Terwijl de buitenopnamen voor de armoescènes rondom de Amsterdamse Geldersekade werden opgenomen, vindt het te water raken in Haarlem plaats. De opnamen hebben ook in een ander jaargetij plaatsgevonden, want de Haarlemse bomen staan niet zo in blad als de Amsterdamse en zijn daarom ook zoveel mogelijk uit beeld gehouden. Ook buiten beeld was de bekende zwemmer Ooms die, zoals hij in meer van deze Hollandiascènes deed, uit veiligheid de zaak in de gaten hield. Na afloop werd het hele gezelschap naar huize Binger gebracht voor droge kleren en warme chocolade. In 1976 is de film letterlijk weergevonden. Deze film is van belang omdat hij met zijn ruim vijftig minuten tot nu toe de vroegst bewaarde langere Hollandia-productie is. Interessant is bovendien dat het een vrij gave werkkopie betreft die indertijd is gebruikt om aan te geven waar de -overigens ontbrekende- tussentitels behoren. De versie van 1991 met tussentitels is een reconstructie van Judith Herzberg, die daarbij ondermeer gebruik maakte van liplezers. Ging men er bij de eerdere versie vanuit dat de oude man zijn schoonzoon niet moest omdat hij niet-joods was; de liplezers haalden er uit dat de socialistische overtuigingen van de schoonzoon mede oorzaak waren van de woede van de oude heer.

In 1977 is onder regie van Mart van der Busken de documentaire ENNY DE LEEUWE ZIET ZICHZELF TERUG IN WEERGEVONDEN gemaakt (ZW/K-40 minuten). Enny de Leeuwe speelde destijds op vijftien jarige leeftijd de rol van jongste dochter.

Facts

De film is getint.

Camera

H.W. Metman