Zusje (1996)

Alternatieve titel: Little sister

Regie

Robert Jan Westdijk

Scenario

Jos Driessen, Robert Jan Westdijk

Release

11-01-1996

Studio

Grote Broer Filmwerken

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Speelfilm over de contactgestoorde Martijn Zuidewind, verteld vanuit het perspectief van zijn home video. Onder het mom van het maken van een documentaire dringt Martijn het leven van zijn jongere zus Daantje binnen. Binnen deze aanvankelijk onschuldige home-movie ontwikkelt zich een machtsspel met sexuele ondertonen, waarbij Martijn via listige manipulaties zijn concurrenten in de strijd om Daantjes gunsten weet uit te schakelen. Broer en zus zonderen zich af en halen via spelletjes en het bekijken van oude familiefilmpjes steeds meer herinneringen uit hun kindertijd naar boven. Langzaam maar zeker wordt duidelijk, dat een onopgeloste kwestie uit het verleden de oorzaak is van Martijns obsessie voor zijn jongere zuster en zijn onbedwingbare verlangen alles op video vast teleggen. De film is niet afgelopen als de aftiteling begint.

Cast

Kim van Kooten (Daantje Zuidewind), Maarten Zomer, Hugo Metsers III, Bert Pot (Martijn Zuidewind), Roeland Fernhout (Ramon, vriend van Daantje), Ganna Veenhuysen (Ingeborg, vriendin van Daantje), Hanna Risselada (kleine Daantje), Michiel Münninghoff (kleine Martijn),Alenka Dorell (moeder Zuidewind), Peter Idenburg (vader Zuidewind), Taco Keers (Bas), Marianne Jeuken (bovenbuurvrouw), Carl Wünderlich (marktkoopman), Herman Brood (bovenbuurman), Eulalia Montseré (Spaanse vriendin), Anouk Juta (suikerspin)

Ontstaan

Opgenomen op video in de zomer van 1994 in 21 dagen. Zonder een centsubsidie, maar met investeringen van 39 kleine vennoten tot stand gekomen speelfilm. Bijna alle medewerkers (cast en crew) waren bij de opnamen onder de dertig jaar. De rol van Martijn Zuidewind in ZUSJE bestaat uit drie componenten: het fysieke acteren van Maarten Zomer, de cameravoering van Bert Pot en de stem van Hugo Metsers III. Tijdens de montage bleek de stem van Maarten Zomer niet goed te werken, daarom werd besloten de stem van Maarten in z'n geheel te vervangen door die van Hugo Metsers III. Maarten vond dit niet acceptabel, hij trok zich terug en verzocht de makers een pseudoniem te gebruiken. Dat werd Maarten Zomer, omdat hij zei dat het, ondanks de nare afloop, toch een mooie zomer was geweest. Producente Clea de Koning en hoofdrolspeelster Kim van Kooten beschrijven in het boek 'Het maken van ZUSJE' de wordingsgeschiedenis van de film. Albert Heijn gaf de crew op basis van de plannen tienduizend gulden aan waardebonnen op voorwaarde dat de naam van Albert Heijn nergens genoemd werd, anders -bestond de vrees- zou in de toekomst elke filmacademiestudent over de vloer komen.

Première: 22 september 1995 (Nederlands Film Festival) / 11 januari 1996. 121.323 bezoekers.

Facts

Kim van Kooten is de dochter van Kees van Kooten.

Achter het pseudoniem Maarten Zomer ging acteur Romijn Conen schuil. Zijn naam verscheen later wel op de dvd die uitgebracht werd.

Prijzen

Dè verrassing van het Nederlands Film Festival kreeg meteen het Gouden Kalf (en Cineco Award) voor de beste speelfilm van het jaar. In november 1995 won de film op het Internationale Filmfestival van Thessaloniki de 'Silver Alexander' (een geldbedrag van 60.000 gulden). Special Jury Award en Audience Award, InternationalFestival of Young Cinema, Turijn (Italië). In het Franse Angers won ZUSJE in januari 1996 twee prijzen. De hoofdprijs moest gedeeld wordenmet de Portugese produktie CORTE DE CABELO van Joaquin Sapinho. Daarnaast ontving de film een speciale studentenprijs. De inkomsten (30.000 gulden) werden geïnvesteerd in de tweede film van Robert Jan Westdijk, getiteld SIBERIA. In april 1996 ontving ZUSJE de Gouden Tulp op het internationale filmfestival van Istanboel. In juni 1996 ontving de film ook nog de 'New Directors Case Award'; de ereprijs van het Internationale Filmfestival van Seattle. Nominatie voor de Felix in de categorie jonge Europese filmmakers. Special Jury Prize tijdens het Yubari International Fantastic Adventure Film Festival in Japan (februari 1997).

Camera

Bert Pot

Montage

Herman P. Koerts

Kostuums

Ciska Nagel

Geluid

Mark Wessner

Kleur

Kleur

Art director

Anouk Damoiseaux