Walhalla (1995)

Regie

Eddy Terstall

Scenario

Eddy Terstall

Release

08-06-1995

Studio

Staccato Films, Saga Films

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Kruidenier De Feyter wordt langzaam weggeconcurreerd door de supermarkt van de Marokkaan Saïd. Om zijn nieuwe vriendin, Sanne, en zijn gezin te onderhouden, knapt De Feyter vuile klusjes op voor de rechts-radicale politicus Somers. De wijk waar zich dit afspeelt dreigt plaats te moeten maken voor een meubelpaleis: 'Het Walhalla'. Om zijn plannen te verwezenlijken spant de projectontwikkelaar Vroegop samen met Somers. En het socialistische raadslid Vincke wordt omgekocht om zich bij de rechts-radicalen aan te sluiten. Met behulp van criminelen weten Vroegop en Somers de raciale spanningen in de wijk tot een kookpunt te brengen. Tegen deze achtergrond wordt de geestelijk achtergebleven dochter van De Feyter, Marie, verliefd op de zoon van Saïd. Haar tweelingbroertje Michel probeert hier met zijn skinhead-vrienden hardhandig een stokje voor te steken.

Cast

Huub Stapel (Raymond de Feyter), Gène Bervoets (Günther Somers), Antje de Boeck (Sanne), Linda Jellema (Marie de Feyter), Marc van Uchelen (Michel de Feyter), Jan Mulder (Marinus Vroegop), Noureddine Farihi (Saïd), Najib Amhali (Karim), Wim Opbrouck (Patriek), Jan de Bruyne (Vincke), Theu Boermans (barman Fred), Manouk van der Meulen (Marjolein Vroegop), Ginger (Schweinhund), Amarouch Khayi (Hussein), Hamid Ait Serhane (Khalid), Joris Putman (Jan-Floris Vroegop), Maarten Putman (Martijn Vroegop), Tum Tum (Jan Ficki), Feddo vander Poel (skinhead 2), Michelo Bonset (skinhead 3), Vik Franke (skinhead 4)

Ontstaan

Een niet nader geïdentificeerde plaats in Zeeuws-Vlaanderen is de achtergrond van deze thriller over rassenhaat en extreem-rechts. Opgenomen in o.a. Terneuzen. Ed van Thijn was blij dat zijn dochter Marion niet in WALHALLA meespeelde, omdat 'alhoewel de film bedoeld is als een waarschuwing tegen de opkomst van extreem-rechts, lijkt de uitwerking toch eerder op een propagandaverhaal van het ergste soort' (citaat uit het boek 'Retour Den Haag, dagboekvan een minister'). Op de aftiteling staan ook de namen vermeld van de acteurs die een rol speelden, maar die in de montage sneuvelden (o.a. de producent van de film -Emjay Rechsteiner- en Edmond Classen). De film draaide twee weken met twee kopieën en trok in totaal 704 toeschouwers. Veronica zond de film al op 24 augustus 1995 uit op de televisie (ondanks de 'window-regeling' van 26 maanden tussen bioscooprelease en tv-vertoning), omdat Veronica de film moest uitzenden voordat zij het publieke bestel verliet, anders zou het Stimuleringsfonds niet meefinancieren. Dat had de producenten 240.000 gulden gescheeld en dan had men de film niet kunnen maken. De tv-uitzending trok 460.000 kijkers.

Facts

Marinus Vroegop wordt gespeeld door de schrijver en oud-voetballer Jan Mulder.

Filmuziek

Raymond van het Groenewoud

Camera

Tom Erisman

Montage

Wim Louwrier

Kostuums

Cynthia Roosberg

Geluid

Jan Wouter Stam

Kleur

Kleur

Art director

Jacqueline Stallman