Tasjesdief, De (1995)

Alternatieve titel: purse snatcher, The

Regie

Maria Peters

Scenario

Maria Peters

Release

06-04-1995

Studio

Shooting Star Filmcompany, TROS

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

De ouders van de twaalfjarige Alex worden opgeslokt door hun werk. Alex gaat vaak op bezoek bij zijn oma, die in een afgelegen huis woont. Op een dag treft hij zijn oma vastgebonden aan de verwarming aan, terwijl twee jongens het huis uit rennen. Zijn oma vraagt hem zijn mond te houden over de beroving uit angst dat ze naar een bejaardenhuis wordt gestuurd door de moeder van Alex. De twee jeugdige overvallers kennen Alex en bedreigen hem. Op een dag pakken ze zijn klarinet af en vertellen hem dat hij zijn muziekinstrument terug kan verdienen door een tasje te stelen van een oud vrouwtje. Alex vlucht, maar de jongens eisen dan vijftig gulden'losgeld' voor de klarinet. Aangezien Alex' zakgeld niet toereikend is, besluit Alex uiteindelijk toch een oud dametje te beroven. Dat is het begin van een reeks criminele activiteiten, maar uiteindelijk komt Alex tot inkeer en neemt hij het heft in eigen handen.

Cast

Olivier Tuinier (Alex), Ingeborg Uyt den Bogaard (Roos, zijn 72 jarige oma), Aus Greidanus jr. (Lucas), Micha Hulshof (Evert), Myranda Jongeling (Sophie, moeder van Alex), Jaap Spijkers (Jaap, vader van Alex), Freark Smink (Ronnie, stiefvader van Lucas en Evert), Renée Fokker (moeder van Lucas en Evert), Sophie van Pelt (Evelien), Flip van Duijn (vader van Evelien), Sheila Lever (moeder van Evelien), Ann Hasekamp (blinde vrouw), Jac. Goderie (verkoper klarinet), Luc. Theeboom (pomphouder), Rob van de Meeberg (dokter), Jos Veldhuizen (automobilist ongeluk), Marjan Luif (vrouw bij padden), Vik Franke (automobilist padden)

Ontstaan

Opnamen gestart op 1 augustus 1994. Er is gefilmd o.a. in Amsterdam, Alkmaar en Haarlem. Budget: één miljoen gulden.

Facts

Aus Greidanus jr. is de zoon van Aus Greidanus sr. en Sacha Bulthuis.

Een versie met gebarentaal is op video beschikbaar.

Prijzen

Glazen Beer voor de Beste Kinderfilm op het filmfestival van Berlijn in februari 1995. The Children's BestVision Award (tweede prijs) op het vierde Internationale kinderfilmfestival Japan in augustus 1995. Camério Grand Prix Public (publieksprijs) op het filmfestival Rimouski in Canada. Golden Plaque Award (eerste prijs) van de kinderjury en Bronze Elephant (derde prijs, volwassenen-jury) op het International Film Festival for Children and Young People in het Indiase Hyderabad (november 1995). Hoofdprijs op het Atlantic Film Festival in Canada, 1996. Silver Caïro for featurefilms op het Internationale Filmfestival in Caïro, maart 1996.

Filmuziek

Ad van Dijk

Camera

Hein Groot

Montage

Ot Louw

Kostuums

Bernadette Corstens

Geluid

Gusta van Eijck

Kleur

Kleur

Art director

Hadassah Kann