Mykosch (1995)

Regie

Danniel Danniel

Release

07-12-1995

Studio

Stichting Toekomst

Duur

72
Filminformatie

Verhaal

Speelfilm over de filmmaker Pieter van de Berg, die een documentaire wil maken over het leven van de Hongaarseregisseur Mykosch. Met behulp van beelden uit films die hij in het verleden maakte, vertelt de Hongaar over zijn belevenissen als verzetsstrijder, vluchteling en bohémien. De documentairemaker is gefascineerd door Mykosch' relaas, maar weet het verschil tussen film en werkelijkheid steeds moeilijker te scheiden. In de montagekamer werkt Mykosch aan zijn jongste film, getiteld 'Jean zal sterven'. Hij kan maar niet beslissen wanneer hij de protagonist zal laten sterven. Dan beseft de documentarist dat de dood van het personage ook Mykosch' einde zal betekenen.

Cast

Juan Carlos Tajes (Mykosch Galtay), Roef Ragas (Pieter van de Berg), Meral Taygun (Jolanda Galtay, Mykosch' vrouw), Thom Hoffman (Jean), Anne Cavadino (Annette)

Ontstaan

Opgenomen in Roemenië (september 1994), België en Nederland; o.a. Andreas Ziekenhuis en Boerhaave-kliniek (oktober 1994) en Frankrijk (februari 1995). De fragmenten in de film zijn door verschillende cameramensen opgenomen. Maarten Kramer fotografeerde het fragment 'Jean zal sterven', het totale documentaire gedeelte en de 'strandscène'. Nestor Sanz was verantwoordelijk voor het fragment 'Michel et Michelle'. De resterende opnamen in Roemenië werden gedraaid door Basarab Smarandescu. De film werd in eerste instantie, voor de televisieversie van 58 minuten, gefinancieerd door de NPS-televisie en de Stichting Stimuleringsfonds. Door o.a. een extra bijdrage van de Stichting Thuiskopiefonds was het mogelijk om een langere speelfilmversie van 72 minuten te produceren. Vooraf: 4TOKENS II/ P. Regie: Mart Dominicus (Nederland 1995, K-8 minuten). De ruzie tussen een man en een vrouw in een parkeergarage mondt uit in een conflict waarin hartstocht en agressie soms moeilijk te onderscheiden zijn. Première: 25 september 1995 (Nederlands Film Festival) / 7 december 1995

Filmuziek

Michel Mulders

Camera

Maarten Kramer, Nestor Sanz, Basarab Smarandescu

Montage

Jessica de Koning

Geluid

Hugo Helmond

Kleur

Kleur

Art director

Michal Shabtay