Lang leve de koningin! (1995)

Alternatieve titel: Long live the queen

Regie

Esmé Lammers

Scenario

Esmé Lammers

Release

12-10-1995

Studio

First Floor Features

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. Sara, een achtjarig meisje dat met haar moeder en haar opa in een klein dorp woont, leert schaken. Ze is bang dat het te moeilijk voor haar is, maar haar vriendje Victor vertelt heel enthousiast over de Schaak-koningin, die zich verschrikkelijke zorgen maakt over haar man, de koning. De koning verveelt zich namelijk zó erg dat hij alleen nog maar zijn bed uitkomt als hij oorlog mag voeren. Daarom verzint de koningin een spel dat zo spannend is dat de koning niet meer aan oorlog denkt. Voor Sara beginnen dan alle schaakstukken te leven. Op een dag ontmoet ze voor het eerst van haar leven haar vader. Ze schaakt tegen hem en speelt, geholpen door de schaakstukken, heel erg goed. Dan besluit de vader dat zijn dochter oud genoeg is om te begrijpen waarom hij niet bij haar en haar moeder woont.

Cast

Tiba Tossijn (Sara), Monique van de Ven (witte koningin), Derek de Lint (Bob Hooke, vader van Sara), Lisa de Rooy (moeder Sara), Pieter Lutz (Sara's opa), Rudolf Lucieer (meester), René Nijman (Victor), Sophia Dijkgraaf (Mariëtte), Geert Lageveen (vader Victor), Jack Wouterse (witte koning), Serge-Henri Valcke (zwarte koning), Maya van den Broecke (zwarte koningin), Cas Enklaar (witte raadsheer), Karen van Holst Pellekaan (witte hofdame), Harry Piekema (wit paard 1), Bart Feikens (wit paard 2), John Lippens (witte toren 1), Ton van der Hoorn (witte toren 2), Lineke la Faille, Carla Serlier, Sjerida Felter, Wilco Maas, Charley Joseph, Anita Kooy, Michel Drenthe, Cees Buitendijk (witte pionnen), PietHein Slot (lakei die voor koning speelt), Patrick Stoof (lakei van de koning), Piet Bestebroer (zwarte raadsheer), Ineke Swanevelt (zwarte hofdame), Eric van de Steen (zwart paard 1), Marie José Joore (zwart paard 2), Anil Sarvesh Jagdewyin (zwarte toren 1), Joy Ehrlich (zwarte toren 2), Paul Boorsma, Freddy Eduard, Petra Ardai, Hans Verbooy, Wendy Tsjeng Ching Lien, Mireille Bonaparte, Cynthia Lens, Martine Mittertreiner (zwarte pionnen), Annette Royaards, Ellen Heine (reserve-pionnen), Chandor van de Zande (Thomas), Kay Depeweg (Peter), Wil van der Meer (vader Mariëtte), Karen Baars (Alice), Hans Böhm (presentator schaakprogramma), Mike Ho Sam Soi (televisie-verslaggever), Herman Holsbergen (assistent Bob Hooke), Simone Ettekoven (gastvrouw simultaanséance), Maya Cohen (vriendin Mariëtte), Freek van Muiswinkel (dokter), Michael Helmerhorst (organisator schaaktoernooi), Dolf Jansen (Tom de Ruyter), Jan de Wit (hoofdonderwijzer), Paul de Weijer (conciërge)

Ontstaan

De opnamen vonden plaats in augustus en september 1994. Voor de film is een enorm schaakpaleis gebouwd in studio II van de Film Factory in Almere. Op locatie werd gefilmd in o.a. Amsterdam, Muiden, Weesp en Culemborg. LANG LEVE DE KONINGIN zou als televisie-produktie van Burny Bos aanvankelijk door een ander geregisseerd worden, maar de beoogde regisseur en de producent haakten af. Esmé's levensgezel Dick Maas en zijn partner Laurens Geels namen de productie over, met Esmé Lammers als regisseur. Goed ontvangen. 78.300 bezoekers (cijfers september 1996).

In 1998 verscheen een versie met gebarentaal op video. Doventolk: Angelique Kat.

In ´Viva´ 32-2011 blikken de kindsterren van toen terug. Tiba Tossijn (dan 25): "Ik heb alleen leuke herinneringen aan de film. Het was voor mij een speeltuin. Het heeft mijn jeugd iets bijzonders gegeven, maar ik vidn dat je er niet te veel drukte over moet maken. Ik ben er ook niet bijzonder trots op. Mijn oma wel, maar die is ook apetrots dat ik arts word. Ik wil me specialiseeren in Spoedeisende Hulp."

Facts

Esmé Lammers is de kleindochter van de wereldkampioen schaken Max Euwe, aan wie de film ook opgedragen is.

Monique van de Ven in 'VARA TV Magazine' 48-2006: "Staat in mijn persoonlijke top 3, samen met Turks fruit en Romeo. (...) Ik ben ook heel erg dol op de regisseur. Omdat Esmé mijn andere kant eruit haalt: die zachte, lieve kan t en daarbij ook de luchtige comedykant in mij. Anderen zien meestal in tough cookie in me. (...)"

Prijzen

Cinekid Award 1995. Montgomery Award (prijs voor de beste film) op het International Childrens Film Festival van Chigago in oktober 1996. Tevens won de film daar de prijs van de volwassenen-jury. CIFEJ Prize (prijs van devolwassenenjury) op het International Children's Film Festival te Oulu-Finland (november 1996). In februari 1997 kreeg de film in de Beiersestad Würzburg op het Internationale Filmwochende de prijs voor de kinder- en jeugdfilm. Publieksprijs op het jeugdfilmfestival 'Les 400 Coups'in Montreal, maart 1997.

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Mark Glynne, Hans van Dongen

Kostuums

Anne Verhoeven, Linda Bogers

Geluid

Leo Fransen, Bert van Dungen

Kleur

Kleur

Art director

Rikke Jelier, Alfred Schaaf