Krima Kerime (1995)

Alternatieve titel: arke Noach's, De, Waar is Krima, Noah's ark

Regie

Herbert CuriŽl

Scenario

Herbert CuriŽl, Tony Garcia, Sandra van Beek

Release

31-01-1995

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Liefdesdrama over een Nederlandse jongen, diens 17-jarig Turks overbuurmeisje en de boze wereld om hen heen. Zij dreigt uitgehuwelijkt te worden, maar weet tijdens een ontvoering door haar vader te ontsnappen. Tot de dag van haar meerderjarigheid duikt ze onder met haar Nederlandse vriend, in een zomerhuisje in het Friese Pingjum. Aanvankelijk wint de liefde het van de vooroordelen, maar op het eind blijkt de culturele kloof tussen de twee onoverbrugbaar. Parallel aan dit verhaal loopt enerzijds het thema van de onverschillige, zappende tv-kijker en anderzijds de dreigende ondergang van de wereld door een nucleaire apocalyps in de ruimte. De 'Almacht', die af en toe in voice over van zich doet spreken, ziet dit allemaal aan en wendt zich tenslotte af van onze planeet, die hij als een verloren project beschouwt en universeel destructief.

Cast

Paul Groot (Edwin Bergs), Emel Sari (Feride Hamal), Talat Sagiroglu (father Halit Hamal), Elvan Akyildiz (Fatma Hamal), Inci Pamuk (auntYasemin), Abdulkadir Pamuk (Hasan), Feriha Sari (mother Kerime Hamal), Michel Varga (Karel Bergs), Harry Spruijt (father Bergs), Marijke Harren (mother Bergs), Muriel Barreveld (Brigitte, girlfriend of Feride), Jeanne Kruyver (misses Jansen), Anna v.d. Ent-Braat (miss Bruin), Songul Abanoz (Turkish girlfriend of Feride), Yakup Keyfli (Cemal), Lolo Luyt (Archimedes jr.), Geertje Colman (Maaike), Wibo Walsma (Mearke), Lenie Dijkstra (Trude), Kees Romein (Siem), Aukje Oosterhof (gids), Diny Voetberg (cafťbaas); Stemmen: Peter Engelsman (Almighty), Nathalie Alonso Casale (Angel)

Ontstaan

Nederlands-Duits-Turkse coproductie. Opnamen gestart in juli 1994. Opgenomen in Haarlem, de kop van Noord-Holland en het Friese Pingjum in 28 dagen. Toen in december 1994 het ruwe materiaal in handen van de oorspronkelijke 'editor' geen begrijpelijke en samenhangende film bleek op te leveren, werd Nathalie Alonso Casale gevraagd om als montagedokter op te treden. In vier dagen schreef ze -- samen met Gregor Frenkel Frank -- de 'Almacht-raamvertelling', sprak die gedeeltelijk in en hermonteerde de film. Film bevat veel archiefbeelden van o.a. de komst van de gastarbeiders in Nederland en Solingen. Slecht ontvangen bij de Nederlandse pers. De film kreeg wel een goede recensie in 'Variety'.

PremiŤre: 31 januari 1995 (International Filmfestival Rotterdam)

Facts

Herbert CuriŽl was bezig met het casten en kon de juiste figuur niet vinden, toen zijn dochter zei: "Pa, je moet Stan (Paul Groot) uit Goede tijden, slechte tijden nemen". Aldus gebeurde het dat Paul Groot de hoofdrol kreeg. Herman Brood is te horen en even op de televisie te zien in KRIMA KERIME.

Prijzen

Uitgeroepen tot de beste film van het International Author Director Film Festival 'View into the world' in Belgrado en bekroond met de Alexander Sacha Petrovic Award (november 1996).

Filmuziek

Nejdet Pamuk, Robert Jan Vleesch Dubois

Kleur

Kleur