Hoogste tijd (1995)

Alternatieve titel: Last call

Regie

Frans Weisz

Scenario

Jan Blokker

Release

16-03-1995

Studio

Hoogste Tijd c.v., Minerva Pictures

Duur

120
Filminformatie

Verhaal

Willem Bouwmeester, een 78-jarige revue-artiest, wordt gevraagd nog één keer een hoofdrol te spelen in het nieuwe toneelstuk van het Auteurstheater. Ondanks het feit dat de rolte hoog gegrepen lijkt, is hij ijdel genoeg om er op in te gaan. Tot ieders verbazing blijken er ongekende talenten in de ex-revue artiest schuil tegaan. Maar tot de première van het toneelstuk komt het niet. Het zoveelste drama in het leven van Willem Bouwmeester is een feit. HOOGSTETIJD gaat over kansen die het leven biedt, en hoe je die verspeelt (Willem Bouwmeester was fout in de oorlog, is niet getrouwd en misschien wel homosexueel) en over de machtsstrijd tussen acteur en regisseur.

Cast

Rijk de Gooyer (Willem 'Uli' Bouwmeester), Kitty Courbois (Berta Bouwmeester, zijn zus), Pierre Bokma (Paul), Willem Nijholt (Etienne), Loes Wouterson (moeder Uli), Wouter Steenbergen (vader Uli), Joop Doderer (Pierre de Vries), Josse de Pauw (Caspar Vogel), Will van Kralingen (Charlotte), Bart Slegers (Max Oort/Ariel), Camilla Siegertsz (Stella Middag), Samantha Bennis (Ariane), Mark Rietman (Michael), Peter van den Begin (Etienne Post), Michael Pas (Lucas/Ferdinand), Erna Sassen (Trudy), Juul Vrijdag (juffrouw Wijdenes), Beppie Costa (Caccini), Koos Vos (Duitse soldaat), Edwin de Vries (Bram Polak), Marien Jongewaard (De Snor), Rolf Leenders (De Bodybuilder), WiegerWoudsma (De Jogger), Annemartien Lousberg, Sabrina van Halderen, Noël Hornikx, Tine Joustra, Adda van Zanden (nimfen), Adel Salem, EricKrediet, Erno Pieter, Hans Koenis, Lammert Huizinga, Jasper Jacobs, Mark Kleuskens, Aernoudt Carlier, Toine Pauw, Angélique Hoedemakers, Margo Scheffer, Marga Olijkan, Niels Vogelaar, Frits Harkema, Marco Nauta, Carolina Mout (Suzie), Freek van Muiswinkel, ErikArens (Uli 15-20-30 jaar), Julika van der Vliet (Berta 16 jaar), Mike Egas (Uli 8 jaar), Topaze de Vries (Berta 4 jaar), Fabrizio Marchesano (Arthur), Timo Sluymer (Uli als baby), Annet Malherbe (hooggeboezemde dame), Balletacademie Lucia Marthas, Geza Weisz, Karel (hond Joost)

Ontstaan

Nederlands/Belgische coproductie, opgenomen in Amsterdam en Lelystad. Acteur Rijk de Gooyer speelt filmpersonage/acteur Willem Bouwmeester, speelt toneelpersonage/acteur Pierre de Vries, speelt toneelpersonage Prospero. Dat zijn al vier vertel-lagen. De vijfde zit in het toneelstuk 'De Storm' (The Tempest): Prospero is in het stuk zelf ook weer de regisseur van een aantal ingrijpende gebeurtenissen in de levens van de andere personages en ensceneert in het vierde bedrijf zelfs een toneelstukje. Een fragment daaruit zien we in HOOGSTE TIJD in de repetities van 'De Storm' (verhaal-laag 5). Uit Weisz' dagboekaantekeningen blijkt dat Coen Flink aanvankelijk de rol van de 78-jarige Bouwmeester zou spelen, maar Flink was net iets te jong en hij vond zichzelf niet geschikt voor de hoofdrol, omdat hij geen armoedig, klein, scheel mannetje is. Guus Hermus (76) wilde niet en Rijk de Gooyer (69) aarzelde lang met het accepteren van de rol. Opnamen begonnen op 27 januari 1994. In NRC Handelsblad van vrijdag 20 januari 1995 staat een uitgebreid artikel over de verfilming van Harry Mulisch' roman. De roman is redelijk getrouw gevolgd op enkele kunstgrepen na. In maart 1995 verscheen de publicatie 'Hoogste tijd voor een speelfilm', het verslag van colleges die Frans Weisz gaf aan de Amsterdamse vakgroep Film- en Televisiewetenschap. HOOGSTE TIJD werd voor het eerst vertoond op 31 januari 1995 in het programma 'Dutch perspective' op het International Filmfestival Rotterdam. Rijk de Gooyer werd nog voor de film in première was gegaan in alle recensies geprezen voor zijn hoofdrol. In de eerste week trok de film, die in 16 kopieën uitgebracht was, slechts ongeveer 7.000 bezoekers.

Facts

De titelverwijst naar de laatste oproep van de toneelmeester waarmee hij de acteurs in de kleedkamer waarschuwt dat ze spoedig het toneel op moeten.

Prijzen

In september 1995 kreeg Rijk de Gooyer een Gouden Kalf in de categorie 'beste acteur'. In juni 1996 kreeg Rijk de Gooyer de Dolfijn voor de beste acteur op het filmfestival van het Portugese Tróia. Publieksprijs op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen 1995. De prijs, een bedrag van 12.000 gulden, is bestemd voor de Belgische distributeur.

Filmuziek

Theo Nijland

Camera

Robby Müller

Montage

Ton Ruys

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Marcel de Hoogd

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Wilbert van Dorp, Johan van Essche