Flodder 3 (1995)

Alternatieve titel: zaak Zonnedael, De

Regie

Dick Maas

Scenario

Dick Maas, Wijo Koek

Release

29-06-1995

Studio

First Floor Features

Duur

122
Filminformatie

Verhaal

In het kader van het 25-jarig jubileum van Zonnedael wordt de wijk feestelijk uitgedost door de kakkineuze bewoners die hun asociale buren nog steeds liever kwijt dan rijk zijn. Op tal van manieren wordt geprobeerd de familie Flodder in discrediet tebrengen. Dochter Kees wordt van tippelen beschuldigd, zoon Johnnie van het helen van gestolen auto's en ma Flodder loopt door haar huwelijksplannen kans uit het huis gezet te worden. Als villawijkbewoner Van Brandwijk -na alle mislukte pogingen om de familie Flodder weg te krijgen- uit het jubileumcomité wordt gezet, wordt hij waanzinnig. Hij laat een tankauto in de richting van het huis van de familie Flodder koersen... Van de modelwijk Zonnedael resteert slechts een paar hopen as. Slechts één villa blijft gespaard: die van de familie Flodder.

Cast

Nelly Frijda (ma Flodder), Coen van Vrijberghe de Coningh (Johnnie Flodder), Stefan de Walle (zoon Kees), Tatjana Simic (dochter Kees), Scarlett Heuer (Toet), Sander Swart (Henkie), Herman Passchier (opa), Lou Landré (Sjakie), Boef van de Vianahoeve (Whisky), Lettie Oosthoek (buurvrouw Neuteboom), Bert André (buurman Neuteboom), Alfred van den Heuvel (Van Brandwijk), Marloes van den Heuvel (mevrouw Vonk), Gees Linnebank (zwerver), Caya de Groot (Mirjam), Hugo Metsers sr. (pa Flodder=vader van dochter Kees), Harold Böhne (vriend van dochter Kees), Edmond Classen, Serge Henri Valcke, Joep Onderdelinden, Ineke Veenhoven, Maya van den Broecke

Ontstaan

Gemengd ontvangen: van heel negatief ('niets deugt') tot zeer positief ('spetterend afscheidsfeest'). Eind augustus had de film 400.000 bezoekers getrokken. Hierover was producent Laurens Geels ontevreden; een bezoekersaantal beneden de half miljoen beschouwt hij als 'een absolute flop'. Eind 1995 bleek de film 500.000 bezoekers getrokken te hebben. Nummer 8 in de top 100 over 1995.

Facts

De rollen van Huub Stapel en René van 't Hof werden gespeeld door Coen van Vrijberghe de Coningh en Stefan de Walle. Vele elementen uit de eerdere Flodder-films keren terug; o.a. zag zoon Kees in FLODDER in zijn dromen meisjes naakt tennissen, nu bespiedt hij die meisjes wanneer ze na het tennissen onder de douche staan. Zorgde in Deel Eén een legertank voor de allesvernietigende finale, nu staat een lekkende tankauto garant voor een zo mogelijk nog verwoestender climax.

Filmuziek

Dick Maas

Camera

Philip Hering

Montage

Hans van Dongen

Geluid

Georges Bossaers

Special effects

Backroom Services Effects Associates, Bickers Action Enterprises

Kleur

Kleur

Art director

Rikke Jelier