All men are mortal (1995)

Alternatieve titel: Tous les hommes sont mortels

Regie

Ate de Jong

Scenario

Ate de Jong, Olwen Wymark, Steven Gaydof

Release

30-11-1995

Studio

Nova Films, Sigma Filmproductions

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Frankrijk, omstreeks 1945. Regina, een 25-jarige actrice, wordt verliefd op Fosca, een man die onsterfelijk blijkt te zijn en die dat later bewijst door, voor haar ogen, zijn keel door te snijden. Fosca is zevenhonderd jaar oud en herinnert zich al zijn geliefden. Maar in al deze gezichten vindt hij telkens weer Regina terug, de vrouw van wie hij houdt. Fosca test haar liefde voor hem. Regina krijgt uiteindelijk de keuze om samen met Fosca onsterfelijk te blijven. Maar kunnen onsterfelijkheid en volledige overgave samengaan? Of is de ware liefde alleen maarmogelijk juist omdat deze per definitie eindig is...? De roman speelt voor tachtig procent in het verleden. De film daarentegen blijft vrijwel uitsluitend in het heden, met uitzondering van enkele surrealistische flashbacks.

Cast

Irène Jacob (Regina), Stephen Rea (Fosca), Colin Salmon (Chas), Marianne Sägebrecht (Annie), Maggie O'Neil (Florence), Steve Nicolson (Laforet), Chiara Mastroianni (Françoise), Jango Edwards (Adelson), Derek de Lint (Bertus), John Nettles (Sanier), Michael Gaunt (mayor of Rouen), Miranda Forbes (hospital nun/sister), Roger Monk (boxing announcer), Fons Elders (existentialist 1), Gaia Elders (existentialist 2), Marlene Sidaway (hotel maid), Jane Wymark, Terrence McGinity, Ewan Bailey, Eryk Sobesto (actors), George Raistrick (policechief), David Healy (movie producer)

Ontstaan

Budget van 7 miljoen gulden. Opnamen gemaakt in Parijs, Londen, Boedapest en Amsterdam; o.a. het Jan van Galenbad. Zeer slecht ontvangen; met name de acteerprestaties van Irène Jacob en Stephen Rea en de regie werden gehekeld.

Facts

Ate de Jong beschouwde de productieperiode van deze Europese film als een martelgang. Voor de vrouwelijke hoofdrol had hij Catherine Deneuve op het oog. Zij had toegezegd maar kwam door de langdurige onderhandelingen op andere gedachten. Vervolgens werd Jessica Lange benaderd. Zij vroeg anderhalf miljoen dollar en was niet acceptabel voor de Fransen.

Prijzen

Gold Award voor beste speelfilm op het internationale filmfestival van Houston in april 1996.

Filmuziek

Simon Fisher Turner, Michael Gibbs

Camera

Bruno de Keyzer

Montage

Nicolas Gaster

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Godfrey Kirby

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Wilbert van Dorp