Zwijgende reiziger, De (1994)

Alternatieve titel: silent traveller, A

Regie

Ibrahim Selman

Scenario

Ibrahim Selman, Hugo Heinen, Rolf Orthel

Release

17-11-1994

Studio

Rolf Orthel, DNU Film, NOS

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

: 'Koerdische' speelfilm over het leven in een naamloos Koerdisch bergdorp. De eindeloze strijd tussen het regeringsleger en de voorvechters van een vrij Koerdistan, leidt tot verdeeldheid, moord en onderdrukking. De film vertelt het verhaal van een Koerdische schaapherder en zijn twee kinderen. Na een confrontatie tussen soldaten en vrijheidsstrijders, besluit de herder een pistool te kopen om zichzelf te kunnen verdedigen. De spanningen in het dorp lopen hoog op wanneer de neef van de schaapherder als politiebeambte in het dorp terugkeert. De jonge man begrijpt al snel dat een aantal dorpsbewoners, zijn oom incluis, wapens verbergen. Zijn gevoelens voor de dochter van zijn oom maken het voor hem echter moeilijk te handelen naar de instructies van zijn superieuren. Dan besluiten de vrijheidsstrijders het politiebureau aan te vallen.

Cast

Abdulkadir Yousif (Silo), Walid Hadji (Simko), Halima Sadik (Kurde), Umet Ali (Moho), Sadik Abdullah (Mullah), Bangin Abdulkadir (Azad), Adiba Salih (Amé), Basna Bamerni (grandmother), Subhi Sadik (Mahmod Yazidi), Said Ali (Taho), Saria Hassan (Gulizar), Salim Omar, Hassan Guli, Jalal Khalil, Lukman Atrushi (Peshmerga's), Hamid Darwish, Serbest Sabri (soldiers), Khalid Mahmod, Lazgin Yousif, Jasin Ahmed (policemen), Ikhlas Daved, Mohammed Ali, Yousif Rashid, Ramazan Haddad, Halima Abdulkarim (villagers), Zana and Zalal Lazgin, Dilvil, Pirjin, Gundi, Pewan and Churin Abdulkadir, Farid, Dyiar, Shilan, Bewar, Kawar and Mahmod Khalid (children), Vicky Georgallapis, Maria Patikopoulou, Amalia Malama, Lenia Spilioti, Georgia Potari (dancers), Stavros Georgoulas, Kostas Klidonas, Ilias 'Marmaras, Karina Meeuwse, Potis Mitseas, Hairulla Niroui, Spiros Petreas, George Razis, Ibrahim Selman, Heleen Verhelst (extra's)

Ontstaan

Speelfilmdebuut van de in Irak geboren regisseur, die in 1981 naar Nederland verhuisde. DE ZWIJGENDE REIZIGER werd onder moeilijke omstandigheden in Griekenland opgenomen met een grotendeels Nederlandse technische equipe en niet-professionele acteurs, die het getoonde werkelijk hebben ondervonden. De financiering kwam rond dankzij een bijdrage van de directie Kunsten van het ministerie van WVC, tevens werkgever van de regisseur. Het Fonds voor de Nederlandse Film wees de subsidieaanvrage af op grond van de geringe kwaliteit van het scenario. De film was slechts één week in The Movies in Amsterdam te zien en trok 90 (!) betalende bezoekers.

Filmuziek

Dalshad Said, Serbest Zozan, Democrat Taha

Camera

Peter Brugman

Montage

Kees Linthorst

Geluid

Jac Vleeshouwers

Kleur

Kleur

Art director

Rebecca Geskus