Aletta Jacobs: Het hoogste streven (1995)

Alternatieve titel: Wie was Aletta Jacobs

Regie

Nouchka van Brakel

Scenario

Nouchka van Brakel, Eugenie Jansen en Digna

Release

28-09-1995

Studio

Stienette Bosklopper, Elly Klaassen

Duur

65
Filminformatie

Verhaal

Biografische speelfilm met documentaire elementen over het leven van AlettaJacobs. Aletta Jacobs, in 1854 geboren in Sappemeer, was het eerste meisje dat tot de HBS werd toegelaten. Op haar zeventiende verjaardag schreef ze hoogstpersoonlijk een brief aan minister Thorbecke met het verzoek tot inschrijving aan de universiteit van Groningen. Thorbecke honoreerde dat; ze werd de eerste studente in Nederland. Na haar studie vestigde ze zich als eerste vrouwelijke arts in Amsterdam. Daar hield ze onder meer een gratis spreekuur voor volksvrouwen. Ook verspreidde ze door vrouwen te gebruiken voorbehoedsmiddelen en protesteerde ze fel tegen misstanden in de prostitutie. Toen ze 38 was trouwde ze met Carel Victor Gerritsen; ze kreeg een kind, dat maar één dag heeft geleefd, door een fout van de accoucheur. Later bemoeide ze zich met politiek en mede door haar inspanningen werd het vrouwenkiesrechtingevoerd. Aletta Jacobs overleed in 1929. In de film figureert regisseur Nouchka van Brakel als een interviewster die in het verhaal inbreekt en tijdgenoten ondervraagt over het fenomeen Dr. Jacobs. Aan het eind van de film komt het in een bloeiend koolzaadveld (de enige opname in kleur) tot een ontmoeting tussen Aletta Jacobs en Nouchka van Brakel.

Cast

Luutgard Willems (Aletta Jacobs), Hans Kesting (liberale politicus Carel Victor Gerritsen en levensgezel van Aletta Jacobs), Max Arian (Aletta's vader), Catherine ten Bruggencate (Aletta's moeder), Truus te Selle (mademoiselle), Edwin de Vries (professor Rosenstein), Sacha Bulthuis (Jeanette Broese van Groenou), Annemartien Lousberg (Meretrix), Monic Hendrickx (Amsterdamse meretrix), Hilt de Vos (Belgische feministe), Krijn ter Braak, Rijkent Vleeshouwer, Albert van Ham (hoogleraren), Wigbolt Kruyver (huwelijksbeambte), Juul Vrijdag (kiesvrouw), Femke Broere (dame Charlotte), Esther Vromans (zwangere vrouw), Anais d'Olivat (heel jonge Aletta), Henny de Swaan (oude Aletta Jacobs), Nouchka van Brakel (interviewster)

Ontstaan

Opnamen startten op maandag 6 juni 1994. Televisiefilm voor de KRO. ALETTA JACOBS werd voor het eerst vertoond op zaterdag 16 september 1995 in haar geboorteplaats Sappemeer.

Facts

De oudere Aletta wordt gespeeld door de oer-feministe Hennie de Swaan.

Filmuziek

Boudewijn Tarenskeen

Camera

Nils Post

Montage

Michiel van Jaarsveld, Eugénie Jansen

Kostuums

Jacqueline Steylen

Geluid

Huub Nijhuis

Art director

Anet Wilgenhof, Hadassah Kann