Xime (1995)

Regie

Sana Na N'Hada

Scenario

Sana Na N'Hada, Joop van Wijk

Release

09-11-1995

Studio

Molenwiek Film, Arco Iris, Les Matins Film, Cap Vert, NOS

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Het leven in een dorpssamenleving vlak voor het begin van de gewapende onafhankelijkheidsstrijd (1963-1974) tegen de Portugese koloniale overheersing. De goede oogst zorgt voor een reden tot optimisme. Toch is Iala, weduwnaar en vader van Raul en Bedan, bezorgd. De oudste zoon Raul volgt een opleiding tot priester in Bissau en toch zoeken de koloniale autoriteiten hem. Waar is hij? Zijn jongste zoon Bedan daagt de autoriteiten uit en wordt ook nog verliefd op de verloofde van zijn vader. Raul keert terug naar het dorp. Zijn vader en de dorpspriester wijzen hem af. Bedan moet de initiatieriten voor jongemannen ondergaan om tot de wereld van de volwassenen te kunnen behoren. Het ritueel wordt bruut onderbroken door een groep soldaten, die Raul zoeken. In de loop van de gebeurtenissen vindt Raul de dood.

Cast

José Tambá (Bedan), Justino Neto (Raul), Aful Macka (Iala), Etelvina Gomes (N'Dai), Juan Carlos Tajes (Cunha), Daniel Smith (Padre Vittorio), Namba Na Nfadn (Sidu), Bia Gomes (N'Rani), Jacquelina Camará (Samy), Sene Nanque (Quebá Mané), José Carlos M'Bombo (Cipaio), Beghatera Tamá Na Numna (Mereck/José-Manuel)

Ontstaan

Nederlands-Guinese co-productie. Guinees-Creools en Portugees gesproken. Opnamen gemaakt in het stadje Katio (gelegen in het zuiden van Guinee-Bissau) in 1993. XIME werd gedeeltelijk gefinancierd met geld van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en het filmproject had daarom ook deels het karakter van een ontwikkelingsproject. De meer ervaren Nederlandse cineasten, technici en acteurs werden geacht hun kennis over te dragen aan hun Guinese collega's. Ook werd financiële steun gegeven door de NOS en het Productiefonds. De opnamen verliepen niet geheel zonder problemen o.a. doordat scènes moesten worden overgedaan door vergeten van attributen, taalproblemen en cultuurverschillen. Vijf verschillende nationaliteiten op de set: Nederlanders, Guineeërs, een Franse geluidsman, Argentijnse best boy en een Chileense acteur. Één tolk die allen verstond.

Facts

: XIME is de derde speelfilm die in Guinee-Bissau is gemaakt. Meer informatie in'Elsevier' van 5 maart 1994.

Prijzen

Special Jury Award - Carthage 1994, Special Jury Award - Amiens en Grand Prix du Festival op het Montréal Film Festival 1995. Geselecteerd voor het filmfestival van Cannes in mei 1994 voor het programmaonderdeel 'Un Certain Regard'.

Filmuziek

Patricio Wang, Malam Mané

Camera

Melle van Essen

Montage

Anita Fernandez

Kostuums

Alette Kraan, Joana Hoppfer, Bia Gomes

Geluid

Philippe Sénéchal

Kleur

Kleur