Vlinder tilt de kat op, De (1994)

Alternatieve titel: butterfly lifts the cat, The

Regie

Willeke van Ammelrooy

Scenario

Carel Donck, Willeke van Ammelrooy, Sander Vos

Release

10-11-1994

Studio

Stichting De Vlinder, NCRV

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

Over de driehoeksverhouding tussen Linda en de broers David en Anton, die al vanaf hun prille jeugd met elkaar optrekken. Als David en Linda een verliefd jong stel zijn geworden, ontdekt David dat hij multiple sclerose heeft. Hij kapt daarna radicaal met zijn oude leven en het drietal valt uit elkaar als David besluit naar Nepal te gaan. Hij gaat daar helemaal voor zijn grote passie: bergbeklimmen. Als Anton tien jaar later -hier begint de film- op verlaat verjaardagsbezoekbij David langs gaat, treft hij hem roerloos op de grond van zijn Amsterdamse woning aan. Ook Linda komt toevallig langs, samen met Robert, het inmiddels tienjarige zoontje dat David bij haar heeft verwekt. David hoort dan dat hij een zoon heeft. Hij kan dat aanvankelijk niet accepteren, want hij heeft ervoor gekozen om geen relatie te hebben, zodat hij op elk moment een eind aan zijn leven kan maken. Uiteindelijk vertrekt Anton alleen naar Frankrijk. David, Linda en Robert blijven op het Centraal Station van Amsterdam achter. De titel is gebaseerd op de Japanse haiku 'De berg is zwaar, maar de vlinder tilt de kat op'. Wat betekent, dat elk voorval in het leven op verschillende manieren te interpreteren is. Als je een kat ziet springen naar een vlinder, kun je je ook voorstellen dat de vlinder de kat omhoog tilt aan een onzichtbaar draadje.

Cast

Arjan Kindermans (David Storm), Marjolein Beumer (Linda, Davids ex-vriendin), Rik Launspach (Anton, Davids broer), Karla Wieringa (Marjan), Joost van Hezik (Robert), Jules Croiset (huisarts), Duco Luitse (Alexander), Josée Ruiter (wijkverpleegster), Marnix Kappers (zanger), Hugo Vanek (pianist), Yolanda Zwartjes (barvrouw), Slager Koekebier (slager), Eugene Reisser, Peter Vos (zwervers), Paul van der Plas, Dennis Overweg, Paul Metten (bouwvakkers), Marjolein Fockens (conductrice), Bob Hellenberg Hubar jr. jr., Jacky Koper, Felix Chiotaxis, Dennis Verheul, Calvin Corder, Louis Stam (kinderen), Yvonne Brandsteder (café bezoekster), Gert-Jan Hofsté (cafébezoeker)

Ontstaan

Eerste grote speelfilm van Willeke van Ammelrooy. Oorspronkelijk wilde zij 'Een ongewenst verlangen' van Tom Pauka -dat ook over een MS-patiënt gaat- verfilmen, maar door een conflict over geld (4.000 gulden per jaar) met uitgeverij Querido ging dat niet door. Carel Donck (bekend van onder meer de NCRV-televisieserie 'De zomer van '45') schreef toen een eigen scenario. Sander Vos heeft daarop dat scenario met Willeke van Ammelrooy humoristischer en filmischer gemaakt. Willeke van Ammelrooy had -in 1983 al- Gerard Thoolen, Peter Faber en Edda Barends voor de hoofdrollen in gedachten, maar Peter Faber twijfelde en Gerard Thoolen eiste een maand voor de opnamen dat het scenario zou worden herschreven. Daarop werd voor drie nieuwe, jongere hoofdrolspelers gekozen. Producent Dick Schreiner had geen geld meer om de film 'bioscoopklaar' te maken. Voor de tekorten wist Willeke van Ammelrooy geld los te peuteren bij Biodermal, Fugro, de RABO-bank, Univest, de Stichting Chronisch Zieken, MS Research, het Prinses Beatrixfonds en zelfs bij particulieren. (In 'Skrien' nummer 198 (oktober/november 1994) en 'Vrij Nederland' van 12 november 1994 staan uitgebreide artikelen over de productieproblemen bij deze film.) Kosten film: 2.000.000 gulden. Gemengd ontvangen. De film, die in zeven kopieën werd uitgebracht, trok slechts 968 bezoekers. In december 1995 kocht Sino Universal Co.Ltd de rechten van DE VLINDER TILT DE KAT OP en van KRIMA KERIME, die beide in 1996 in de Chinese bioscopen gingen rouleren. Het contract bood de mogelijkheid dat de films ook op de landelijke televisie in China te zien zullen zijn.

Prijzen

In het kader van de culturele alliantieprijzen ontving DE VLINDER TILT DE KAT OP een premie van f 13.750,- op het 21e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen 1994. Tijdens een filmfestival van door vrouwen gemaaktespeelfilms in Minsk (Wit Rusland) kreeg de film de publieksprijs. Als souvenir kreeg Willeke van Ammelrooy een lepel.

Filmuziek

Maarten Hartveldt

Camera

Eduard van der Enden

Montage

Denise Janzée

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Alex Booy

Kleur

Kleur

Art director

Ruud van Dijk