Venus in furs (1994)

Regie

Maartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs

Scenario

Maartje Seyferth, Victor Niewenhuijs, Ian Kerkhof

Release

30-01-1994

Studio

Moskito Film

Duur

70
Filminformatie

Verhaal

In Von Sachers roman wordt voor het eerst het spel van onderwerping, fantasie en macht werd beschreven. In het begin van de film belanden we in bed bij hoofdpersoon Severin von Kusiemski en zijn vriendin Wanda von Dunajew. De twee sluiten een contract waarmee Severin zich verplicht Wandaop haar wenken te bedienen. Met genoegen vervult hij zijn huishoudelijke taken, totdat strijken, tuinieren en het schrobben van de vloer hem niet genoeg bevrediging meer schenken. Severin daagt zijn meesteres uit hem eens lekker met de zweep te bewerken. Aanvankelijk slaat ze er vol overtuiging op los, maar al snel blijkt dat ze liever geknuffeld wil worden. Uit liefde blijft ze het spel echter meespelen.Film gaat echter niet zozeer over de sm-cultuur, als wel over het uitleven van erotische fantasieën.VENUS IN FURS bestaat uit drie onderling gelieerde tijd- en verhaalniveaus waarin realiteit en illusie worden verweven.

Cast

André Arend van Noord, Anne van de Ven, Raymond Thiery, Hilt de Vos, Claire Mijnals, Meredith Chan-A-Hung, Sabine te Vrede

Ontstaan

Opgenomen in de zomer van 1993 in Overijssel. Om de kosten te drukken is gebruik gemaakt van Russisch filmmateriaal. De film is in het Engels nagesynchroniseerd. Vooraf werd vertoond WAGNERS RING van Frank Scheffer (K-4 minuten, Nederland 1992). Scheffer vat in deze film op aandringen van componist John Cage 14,5 uur opera samen in vier minuten. De keuze van de fragmenten uit de 'Ring des Nibelungen' van Richard Wagner liet hij over aan een computer die volgens de principes van de I Ching geprogrammeerd was.

Première: 30 januari 1994 (International Film Festival Rotterdam) / 16 maart 1995.

Prijzen

Tijdens het tweede Internationaal Film Festival van St.Petersburg (juli 1994) onderscheiden met het predikaat 'Beste buitenlandse film'. De prijs bestond uit een bonbonschaal, daar geld schaars is in Rusland. Silver Award, Australian Cinematographers Society.

Filmuziek

Mahler, Tsjaikovski, Grieg

Camera

Victor E. Nieuwenhuijs

Montage

Herbert van Drongelen, Maartje Seyferth

Kostuums

Judith Staak, Desiree Branger, Gerdine Koning

Geluid

Peter Burghout, Volfango Pecoraio

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Peter Paul Oort