Taxandria (1994)

Regie

Raoul Servais

Scenario

Raoul Servais, Frank Daniel

Release

04-10-1994

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Animatiefilm. Met een bootje komen een aantal mensen aan op een strand. Ze worden belaagd door een groep mannen met grote stokken en vervolgens gered door een vuurtorenwachter. Een prinsje logeert in het grote strandhotel, waar hij onder leiding van zijn privé-leraar aan zijn examens werkt. De waarschuwing om vooral niet naar die vreemde vuurtorenwachter te gaan leidt al snel tot de eerste ontmoeting. Door het prinsje in het licht van de vuurtoren te laten kijken neemt de wachter hem mee naar de wereld van Taxandria. Taxandria is een dictatuur waar een eeuwig heden heerst nadat er een grote ramp heeft plaatsgevonden die werd veroorzaakt door de techniek. Voor de mannen wordt van hogerhand bepaald wat zij als beroep zullen uitoefenen; de vrouwen mogen slechts baren. Één jongen, Aimée, die bezeten is van tekenen, gaat desondanks tegen de onderdrukking in en zorgt uiteindelijk voor een nieuwe vrijheid. Aimée komt namelijk toevallig in contact met het meisje Ailee. Zij bezorgt hem een camera, waarmee hij de prinsen fotografeert. Daarmee is, zoals de voorspelling luidde, hun macht gebroken en het einde van het eeuwige heden aangebroken. In een luchtballon ontsnappen de geliefden uit de stad, die nu door een aardbeving totaal ten onder gaat.

Cast

Richard Kattan (Jan, het 11-jarige prinsje), Julien Schoenaerts (Bonze, zijn mentor), Armin Mueller-Stahl (vuurtorenwachter Karol/Virgilus), Elliott Spiers (Aimé Parel, 16-jarige tekenaar), Katja Studt (Ailée, zijn vriendin), Andrew Sachs (André/politiechef), Daniël Emilfork (Minister), Cris Campion (Klooster), Joris van Ramsbeeck (Versalus), David Kiss Ferehl (Taxandrian), Holl Zsuzsa (Leading Lady), John Truscott (Driver)

Ontstaan

Belgisch-Frans-Duits-Nederlands-Hongaarse co-produktie (o.a. NOS) (1994).De titel van de film is ontleend aan de indertijd gelijknamige Romeinse provincie, gelegen in de Antwerpse Kempen en bekend om de talrijke taxusbomen die er groeiden. De film speelt zich echter af op het einde van de 19de eeuw in een stad aan zee vol gebouwen in neo-classicistische stijl. Achttien jaar geleden ontstond het idee voor deze film, in 1984 begon Raoul Servais met de realisering. Kosten: zeventien miljoen gulden. Opgenomen met het Duitse Toccata-systeem. Simpel gezegd komt dit systeem erop neer dat de acteurs in een getekende wereld rondlopen. Opgenomen in vier talenversies: Frans, Duits, Engels en Nederlands. Het Nederlands Productiefonds heeft niet meebetaald aan TAXANDRIA, de NOS en het CoBofonds wel. De live-opnamen vonden plaats in de Hongaarse studio Mafilm in Boedapest. De film ging in wereldpremière op het 21ste Filmfestival van Vlaanderen te Gent op 4 oktober 1994. Pas één week voor de première werd de film in de ontwikkelbaden gestoken, de première was dus tevens try-out. Geen bioscooproulement in Nederland.

Facts

In 'AV magazine' van december 1994 staat een een interview met co-producent René Solleveld over de perikelen bij de financiering en realisering van de produktie van TAXANDRIA.

Prijzen

Grote prijs en de prijs voor de beste Europese fantastische film op het festival van Rome, augustus 1996.

Kleur

Kleur

Art director

Ellen Dekker, Misjel Vermeiren