Suite 16 (1994)

Alternatieve titel: Suite sixteen

Regie

Dominique Deruddere

Scenario

Charles Higson, Lise Mayer

Release

24-11-1994

Studio

Corsan Prod., Theorema Films

Duur

106
Filminformatie

Verhaal

Chris is een hippe jongen die rijke, oudere dames verleidt en hen later van hun geld en goud verlost. Totdat een slachtoffer zich hardhandig verzet en hij haar bloedend achterlaat. In paniek vlucht hij naar een afgelegen suite van het hotel West End. Daar -ergens aan de Franse zuidkust-, in suite 16, gijzelt hij de steenrijke Glover. De aan een rolstoel gekluisterde Glover begint echter zijn gijzelnemer tot in het waanzinnige te manipuleren. Glover verleidt Chris met dure dranken, exquise spijzen en mooie vrouwen. Chris kan alles hebben en krijgen als de verlamde Glover maar mag toekijken bij de uitspattingen van de gigolo. Op die manier denkt de rolstoelberijder zijn jeugd te kunnen herbeleven. In ruil daarvoor moet Chris echter wel wat klusjes voor hem opknappen, zoals het vermoorden van de knappe Helen. De film krijgt een wending als Glover voor de dag komt met zijn vurigste wens. Bij Oscar Wilde heeft hij gelezen: 'every man kills the thing he loves'. Glover wil het graag omdraaien: hoe mooi zou het zijn te worden vermoord door degene die van je houdt. Hij heeft er zijn hele kapitaal voor over. Voor zowel Chris als Helen wordt het een strijd op leven en dood om aan de corrupte Glover te ontsnappen... Voorlopig overleven twee van de drie het niet. De kern van de film is het hanengevecht tussen Chris en Glover. De ontwikkeling daarvan heeft vooral betekenis voor Chris, die nog kan leren wat Glover al lang achter zich heeft gelaten. Moraal van het verhaal: een leven zonder liefde is niets waard.

Cast

Antonie Kamerling (Chris), Pete Postlethwaite (Glover), Géraldine Pailhas (Helen), Tom Jansen (hotelmanager), Bart Slegers, Viviane de Muynck (eerste oudere vrouw), Suzanne Colin, Dirk Roofthooft (Marc), Vic Deruddere (kind in bus)

Ontstaan

Opgenomen in Nice. Er wordt Frans, Engels en Nederlands gesproken. In 'HP/de Tijd' van 25 november 1994 staat een uitgebreid artikel over SUITE 16. In sommige bioscopen was vooraf SAFE SEX van Greg Lawson te zien. Vertoond op het filmfestivalvan Berlijn 1995.

Filmuziek

Walter Hus

Camera

Jean-François Robin

Montage

Kant Pan

Kostuums

Lorette Meus

Geluid

Dirk Bombey

Kleur

Kleur

Art director

Niek Kortekaas