Nietsnut, De (1994)

Alternatieve titel: Identikit

Regie

Ab van Ieperen

Scenario

Ab van Ieperen, Frans Kellendonk

Release

27-09-1994

Studio

Shooting Star Filmcompany

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

De film verhaalt van een jonge man die zijn leven lang pas op de plaats heeft gemaakt om vooral niet in de sporen van zijn vader te treden. Na de mysterieuze moord op zijn vader valt voor de man het alibi weg voor zijn zorgvuldig gekoesterde passiviteit. In een slapeloze nacht besluit hij naar de plek van de misdaad in België te gaan. Tijdens de lange autorit van Amsterdam naar de Ardennen vertelt de anders zo gesloten man zijn verhaal aan een volstrekt onbekende lifter. Gedreven door een vage verliefdheid tracht hij zijn. bij zijn leven geminachte vader. postuum tot tragische held te maken en zichzelf als 'kroonprins' tot hoofdpersoon van een voorbeeldige Hamlet-historie.

Cast

Pierre Bokma (Frank Goudvis), Willem Nijholt (Lucas Goudvis, vader van Frank), Marjon Brandsma (Laura Goudvis), Ramses Shaffy (Richard Kesselaar), Rik van Uffelen (Dirk Zwager), Wim van der Grijn (Wilbert Kieft), Hugo Maerten (Ben), Misha Meyer (Frank jr.), Jacques Bonnaffé ( Étienne), Joss Flühr, Mark Rietman, Manouk van der Meulen, Elisabeth Hoijtink, Warre Borgmans, Frans Vorstman, Hein van der Heyden, Job Redelaar, Els Dottermans

Ontstaan

Door de ruzie van regisseur Ab van Ieperen met de producenten van Shooting Star over o.a. de lengte van de film, was de film tot het Nederlands Film Festival 1994 nog steeds niet in de bioscoop geweest of op de NOS-televisie vertoond, terwijl de film in 1992 al af was. Ab van Ieperen vond zelf dat zijn film IDENTIKIT moest heten. Zijn montage was ruimschoots langer dan twee uur. De producent achtte zich echter gebonden aan een contract met de NOS voor een film van anderhalf uur en meende bovendien uit de eerste reacties van het bioscoopbedrijf op te maken dat daar voorkeur bestond voor zo'n kortere versie. Toen de werkrelatie onherstelbaar bleek, maakte Shooting Star zelf een montage van 90 minuten. Van Ieperen spande in 1993 een kort geding aan tegen de producent, maar verloor.

DE NIETSNUT werd vrijdag 16 december 1994 bij de NOS op televisie vertoond. Voorafgaand aan de film wordt vermeld dat de artistieke verantwoordelijkheid voor samenstelling en afwerking geheel en uitsluitend berust bij de Shooting Star Filmcompany te Amsterdam.

De film kreeg nooit een bioscooproulement.Op 27 september 1994 is de film wel vertoond op het Nederlands Film Festival.

Filmuziek

Hennie Vrienten

Kleur

Kleur