Flat, De (1994)

Alternatieve titel: House call, Hittegolf, Heatwave, appartement 512, L'

Regie

Ben Verbong

Scenario

Jean van de Velde

Release

21-04-1994

Studio

Movies Film Productions

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

Een vrouwelijke arts, Roos Hartman, leeft gescheiden van haar man. Ze krijgt een relatie met een jonge man, die in hetzelfde flatgebouw woont. Als er in de flat een moord wordt gepleegd en haar jonge minnaar daarvan verdacht wordt, gaat Roos op zoek naar bewijsmateriaal dat haar vriend kan ontlasten. Ondanks waarschuwingen van patiënten en buren trekt Roos meer en meer naar haar flatgenoot Eric toe. Al snel vermoedt iedereen, behalve Roos, dat Eric de moordenaar is. Na het nodige speurwerk groeien tenslotte ook bij haar de twijfels over zijn onschuld.

Cast

Renée Soutendijk (arts Roos Hartman), Victor Löw (haar minnaar Eric Coenen), Hans Hoes (Roos'ex-man Jacques Posthuma), Jaimie Siebel (Davy), Mirjam de Rooy (Lidy van Oosterom), Leslie de Gruyter (Hennie van Oosterom), Guy Sonnen (Cees den Boer), Huib Rooymans (Erwin Nijkamp), Miguel Stigter (Marcel van der Kooy), Jacques Commandeur (Charles Uffingh), Maud Hempel (Nel van Lier), Ann Hasekamp (mevr. Veenstra), Felix Burleson (dhr. Witbaard), Peter Smits (agent), Elia van den Boogert (mevr. Claessen), Jaap Maarleveld (Carel Wijnsma), Jeroen Suyderhoud (dhr. Claessen)

Ontstaan

Opgenomen in negen weken in een flat in Scheveningen. Kosten film tweeënhalf miljoen gulden. Het script is overigens ouder dan dat van de film SLIVER uit 1993, met welke film DE FLAT vele gelijkenissen vertoond. Slecht ontvangen bij de Nederlandse pers en het publiek. 21.538 bezoekers.

Jean van de Velde over DE FLAT in 'Het Parool' d.d. 22 april 2000: "DE FLAT ging helemaal mis. Het bleek dat Ben Verbong helemaal geen thriller wilde maken, maar een erotisch vrouwenportret volgens het principe sex sells. Werkelijk alle belangrijke elementen uit het scenario heeft hij om zeep geholpen en daarmee de hele film verwoest. (...) Het gaat om een accupuncturiste die de man op wie ze verliefd is, moet doden uit zelfbehoud. Ze verlangt de hele film door naar hem, maar komt erachter dat hij zijn vrouw heeft gedood en nu haar gaat doden. De hevig verlangde liefdesdaad wordt een manier om hem te doden. Die film moest drie dingen vertellen: dat die naalden alleen op een blote huid werken, dat ze iemand kunnen doden en dat de vrouw de hele film door naar die man verlangt zonder dat het ervan komt. Uitstellen, uitstellen, uitstellen, ik geloof heilig in de kunst van het uitstellen. Niet meteen huppekee. Ben Verbong heeft geen van die drie dingen verteld. Al na een half uurtje was er een uitgebreide liefdesscène, waardoor de hele bodem van de film weg was. (...) Ik kon niet protesteren. Ik kwam op de voorpremière en zag dat er een paar extra scènes waren bijgedraaid die helemaal niet in het scenario stonden. (...) Ik was verbijsterd. Bovendien was de hoofdrol in mijn film een mooie, beetje preutse Grace Kelly-achtige vrouw met al haar knoopjes dicht. Verbong heeft de bovenste drie knoopjes bij Renée Soutendijk gewoon opengeknoopt, waardoor iedere patiënt die zij onderzocht werd getrakteerd op een blik in haar decolleté."

Facts

Aanvankelijk wilde Ben Verbong de film de titel 'Hittegolf' meegeven, maar door de regenachtige zomer van 1993 zag hij daar van af. Op de markt in Cannes werd de film aangeprezen zonder Renée Soutendijk op het filmaffiche, maar met een onbekende dame in een erotische pose.

Prijzen

In april 1995 kreeg DE FLAT een Rembrandt (van de lezers van het Veronica-blad) in de categorie 'beste Nederlandse film van het jaar'.

Camera

Theo Bierkens

Montage

Ben Verbong, Chris Brouwer, Bert Rijkelijkhuizen

Kostuums

Yan Tax

Geluid

Peter Flamman

Kleur

Kleur

Art director

Rikke Jelier, Alfred Schaaf