Curfew (1994)

Alternatieve titel: Hatta ishaar, Akhar, Ausgangssperre

Regie

Rashid Masharawi

Scenario

Rashid Masharawi

Release

06-01-1994

Studio

Ayloul Filmprod., Argus Film Prod., WDR, Arte

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

Film over een dag uit het leven van een Palestijnse familie in een vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Door het afgekondigde uitgaansverbod (curfew) is deze dag er één van gedwongen huisarrest er vooral één waarin gelatenheid, opspelende spanningen en incidenten buitenshuis elkaar afwisselen. Gaza 1993. Drie generaties wonen in één huis. Hetverhaal wordt verteld door de jongste zoon, Radar. Hij registreert hoe zijn broer Ahram niet kan verkroppen dat hij werkeloos binnen moet blijven en moet toezien hoe zijn leven wordt bepaald door besluiten van hogerhand. Ahram reageert zijn agressie en onmacht af op zijn kleine broertje. Radar is vaders kleine jongen, moeders lieveling, maar ook vertrouweling van zijn broer die hem betrekt bij zijn geheime activiteiten. De volwassen mannen gaan uit verveling eindeloos backgammon spelen. Het dagelijks leven drijft in feite op de (moslim-)vrouwen, die inventief omgaan met de hun opgelegde bewegingsvrijheid. Een uitgaansverbod is hun dagelijkse ervaring, ook zonder Israëlische verordeningen. De dicht op elkaar gebouwde huizen maken het mogelijk dat ze een complete tranportketen kunnen opzetten via de ramen en ommuurde binnenplaatsen. Een brief uit Duitsland, waar een zoon van de familie studeert, vertegenwoordigt de hoop dat het leven ooit beter wordt.

Cast

Salim Daw, Naïla Zayaad, Mahmoud Qadah, Younis Younis, Assem Zoabi, Areen Omari, Lotof Nweser, Salwa Nagara Haddad, RanaSaadi, Souheila Abu-Assad, Roula Michaël, Marwa Daw

Ontstaan

De Nederlands-Palestijnse co-produktie CURFEW werd mede geproduceerd door Argus Film Produktie, een Nederlandse distributeur en producent, die voor de realisering van CURFEW 100.000 gulden wist los te krijgen uit 'de goede doelenpot' van de Nationale Postcodeloterij en een zelfde bedrag van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Prijzen

Geselecteerd voor het programma-onderdeel 'Semaine de la Critique' van het filmfestival van Cannes. In Cannes ontving de film de Unesco prize, op het Internationaal Filmfestival 1993 te Cairo de Gouden Piramide voor de beste film. Andere prijzen: Public and Critics Award - Montpellier, Award for the best first film - Paris.

Filmuziek

Said Mouraad-Sabreen

Camera

Klaus Juliusburger

Montage

Hadara Oren

Geluid

Roni Berger

Kleur

Kleur

Art director

Sharif Waked