Vals licht (1993)

Alternatieve titel: False light

Regie

Theo van Gogh

Scenario

Henri de By, Theo van Gogh

Release

04-02-1993

Studio

Sigma Filmproducties

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

Simon, een student Nederlands, raakt geobsedeerd door de prostituée Lizzie. Zij wordt mishandeld en onder druk gezet door figuren uit de onderwereld. Ze neemt Simon in vertrouwen en brengt hem in contact met een voor hem onbekende wereld. Wanneer ze plotseling verdwijnt, gaat Simon naar Lizzie op zoek. Hij vindt haar in een bordeel en aangezien het ultimatum van de afpersers bijna is afgelopen, duiken ze samen onder. Pas wanneer zijn eigen leven bedreigt wordt, begrijpt Simon dat Lizzie hem al die tijd slechts heeft gebruikt om haar belagers van zich af te houden. In het boek is de verhaallijn over de drugs slechts een zijpad, in de film is het de motor die het verhaal gaande houdt.

Cast

Ellik Bargai (Simon Prins), Amanda Ooms (Lizzie Rosenfeld), Thom Hoffman (Lizzie's ex-minnaar Wesley), Tom Jansen (Lizzie's ex-klant Philip), Cas Enklaar (Simons vader), Marijke Veugelers (Simons moeder), Dik Boutkan, Arnon Grunberg (hoerenloper die van trap gesmeten wordt)

Facts

Acteur Ellik Bargai kreeg een verhouding met de vrouw van regisseur Theo van Gogh. In de film is daar nog een grapje over te vinden: op het station wordt omgeroepen of de heer Bargai contact wil opnemen met mevrouw Van Gogh.

Cameo-appearance voor schrijver Arnon Grunberg.

Filmuziek

Rainer Hensel

Camera

Tom Erisman

Montage

René Wiegmans

Kostuums

Gaby Hanrath, Alette Kraan

Geluid

Willem van der Vet

Kleur

Kleur

Art director

Rikke Jelier