Hartverscheurend (1993)

Alternatieve titel: Love hurts, Heart-rending

Regie

Mijke de Jong

Scenario

Mijke de Jong, Jan Eilander

Release

11-11-1993

Studio

Studio Nieuwe Gronden

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

: Over twee mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Bob is een gesettelde advocaat, Lou een van de laatste stadsnomaden. Alleen wanneer ze vrijen of ruzie maken vallen hun karakters samen. De ruzies oefenen een verlammende invloed uit op hun dagelijks leven: Bob verliest zich in zijn werk, Lou in excessief gedrag, terwijl haar wereld letterlijk en figuurlijk om haar heen wordt afgebroken. Stadsvernieuwing, illegale immigranten en aids zijn de problemen van de jaren negentig die aan de orde komen.

Cast

Marieke Heebink (Lou), Mark Rietman (Bob), André-Arend van Noord (Johnny), Mientje Kleijer (Marcia), Tenar Çatalpinar (Kemal), Roef Ragas (Maarten)

Ontstaan

Film werd opgenomen in het oude havengebied aan de oevers van het IJ te Amsterdam. 5.000 bezoekers.

Facts

Mijke de Jong in 'Het Parool' van 3 april 2010: "(...) Een film als HARTVERSCHEUREND kan ik bijna niet meer zien. Hij gaat over de relatie tussen een meisje uit de kraakbeweging - hoe toevallig - en een advocaat. Ik heb hem samen met mijn man, Jan Eilander, geschreven. Ik herken onszelf erin terug. Het is het onvermogen van dertigers met een relatie. Dat je denkt: o ja, díe problematiek. het lijkt nu bijna kinderachtig."

Prijzen

Swissair-juryprijs en de derde prijs van de Jury der Jongeren op het festival van Locarno.

Filmuziek

East Meets West, The Animals, Fatal Flowers, Claw Boys Claw, Bessie Smith, Mathilde Santing, Jan Eilander, Henk Jonkers, Memphis Minnie

Camera

Joost van Starrenburg

Montage

Menno Boerema

Kostuums

Nicky Schmitz

Geluid

Ben Zijlstra

Kleur

Kleur

Art director

Jolein Laarman