Belle van Zuylen - Madame de Charrière (1993)

Regie

Digna Sinke

Scenario

Digna Sinke

Release

16-09-1993

Studio

Studio Nieuwe Gronden, De Nieuwe Unie, NOS

Duur

110
Filminformatie

Verhaal

Verfilming van een deel van de complexe biografie van de 18de eeuwse verlichte schrijfster Belle van Zuylen (=Isabelle van Serooskerken van Zuylen, 1740-1805). Het betreft een periode na haar huwelijk in 1761. Ook als getrouwde vrouw in Zwitserland, onder de naam Madame de Charrière, onderhoudt zij een openhartige correspondentie met verschillende verlichte vrienden. Een van hen is de 19-jarige Benjamin Constant. Uiteindelijk valt Benjamin door de mand als een onverbetelijke opportunist. Hij vertrekt met Germaine naar Parijs... Wanneer uit brieven van beiden geciteerd wordt, glijden ter visuele begeleiding beelden van landschappen voorbij. Om budgettaire redenen zijn dat beelden van de Hoge Veluwe in Nederland en niet die van het Zwitserse of Franse platteland. De ene gepassioneerde liefdesnacht in de film is een geval van dichterlijke vrijheid, want in alle literatuur is de relatie tussen Van Zuylen en Constant altijd als platonisch omschreven.

Cast

Will van Kralingen (Belle van Zuylen), Laus Steenbeeke (Benjamin Constant), Kees Hulst (de heer De Charrière, Belle's echtgenoot), Patty Pontier (kamermeisje Henriëtte), Carla Hardy (Germaine de Stael), Marieke van Leeuwen (Charlotte), Joke van Leeuwen (Louise, oudste zus van De Charrière), Krijn ter Braak (de heer Suard), Kitty Courbois (mevrouw Saurin), Truus te Selle (mevrouw Pourrat), Arthur Boni (dominee Chaillet), Ed Bauer (de heer Du Peyrou), Mirjam de Rooij (meisje in koets), Jeremy Baker, Miryanna Boom, Eric Corton, Carol van Herwijnen (Benjamins vader), Elsa Jansen, Stefan Jung, Han Kerckhoffs, Arjan Kindermans, Gijs de Lange, Marjolein Macrander, Adriaan Olree, Hugo van Riet, Gijs Scholten van Aschat, Els Ingeborg Smits, Guy Sonnen

Ontstaan

Ruim 27.000 bezoekers in april 1994; de film draaide op dat moment nog. Vanaf 4 oktober 1996 uitgezonden als 3 delige televisie-serie bij de NPS. De serie bevat scènes (o.a. enkele met kamenierster Henriëtte) die niet in de speelfilmversie te zien waren.

Het scenario van de film is verschenen als 14e deel in de reeks 'Het Nederlands Scenario' (1993).

Prijzen

Grote Prijs op het filmfestival van Mannheim-Heidelberg 1994 (30.000 DM). De jury prees de 'stille schoonheid' van de film zowel als de 'kunstzinnige economie' waarmee een beeld is gecreëerd van vroegere tijden. De distributeur die de film in Duitsland zal uitbrengen, mag een bedrag van 20.000 DM tegemoet zien.

Filmuziek

Van Zuylen, Corelli, Scarlatti, Händel, Cimarosa

Camera

Goert Giltaij

Montage

Menno Boerema

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Jac Vleeshouwers

Kleur

Kleur

Art director

Vincent de Pater