Stradivarius, De (1914)

Alternatieve titel: Zijn viool

Regie

Louis H. Chrispijn sr./Maurits H. Binger

Release

20-03-1914

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Boris, een dorpsviolist, wint de eerste prijs voor zijn spel. Gravin de Montjoie nodigt hem uit en is zo verrukt van zijn spel dat hij een Stradivarius krijgt. Hij wordt verliefd op Elsa. Als zijn moeder ziek wordt, vraagt hij haar op zijn viool te passen. Er breekt echter brand uit. Ze weet tenauwernood de viool te redden. Ze laat Boris komen om voor haar te spelen voor ze zal sterven.

Cast

Boris Lensky (violist), Margot Laurentius-Jonas (moeder), Mien Kling (Elsa, de houtvesters oudste dochter), Eugénie Krix (gravin de Montjoie), Christine Chrispijn-van Meeteren, Coba Kinsbergen, Theo Frenkel jr., Jan Holtrop (houtvester), Jan van Dommelen, Bertha Laurentius, Dolly (de hond van Louis H. Chrispijn)

Ontstaan

De violist Boris Lensky die het verhaal had bedacht, dirigeerde het begeleidende bioscooporkest van Cinema Palace in Amsterdam; de partituur was vook an zijn hand. De filmscènes waarin Lensky viool speelt, werden 'live' door hem gespeeld in de orkestbak.

Waarschijnlijk zijn van deze film twee versies gemaakt: een treurige voor Angelsaksische landen en Nederland waar de heldin sterft en een happy ending-versie waarin zij herstelt voor Latijnse landen.

De brandscènes in de film zijn (waren) rood getint.

Vermiste film.