Zakmes, Het (1992)

Alternatieve titel: penknife, The

Regie

Ben Sombogaart

Scenario

Sjoerd Kuyper

Release

05-10-1992

Studio

Ben Bros Film- en TV- Producties

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. Mees is op zoek naar zijn vriend, die verhuisd is naar het verre Flevoland, om hem zijn zakmes terug te geven. Mees' ouders hebben het veel te druk met zichzelf om hem te helpen, dus gaat Mees op eigen houtje op zoek.Op allerlei inventieve manieren probeert Mees met Tim in contact te komen. Hij schrijft onder andere een brief, plaatst een advertentie in de krant en komt uiteindelijk zelfs op televisie.

Cast

Olivier Tuinier (Mees), Verno Romney (Tim), Genio de Groot (Mees' vader), Adelheid Roosen (Mees' moeder), Beppie Melissen (strenge juf), Jaap Hoogstra (oudere heer), Sebastiaan Spaan (Eduard), Sarah Sijlbing (Cynthia), Heleen Hummelen (lokettiste), Ellen R÷hrman (reizigster), Kees Hulst (meneer Hollenberg), Karen van Holst Pellekaan (baliedame), Frits Jansma (drukker), Maxim Hartman (Bert Boot), Wil van der Meer (muziekwinkelier), Roel Dekker (postbode), Maria Tap (haastige mevrouw), Kirsten Wilkeshuis (meisje met gitaar), Sietze Greydanis (jongen met viool), Esther Gast (floormanager), Samantha Angenent, Priscilla Blanken, Almara van Gijn (majorette's), Midas Koops (jongen met tuba)

Ontstaan

Het scenario van de film is verschenen als 10e deel in de reeks 'Het Nederlands Scenario' (1992).

Facts

Op video verscheen in september 1996 een voor doven geschikt gemaakte versie van HET ZAKMES. Twee gebarentolken vertalen de dialogen in Nederlandse Gebarentaal. HET ZAKMES is de eerste film die toegankelijk gemaakt is voor dove kinderen die te jong zijn om ondertitels te volgen.

Prijzen

Grote Kinderkastprijs 1992 voor de AVRO-televisieserie. Cinekid Award 1992 voor de bioscoopversie. De televisieserie heeft in november 1993 in NewYork de International Emmy Award gekregen. (De televisiebewerking van IDOMENEO en 'De schreeuw van de Leeuw' met RenÚ Klijn waren ook genomineerd.) Special mention op SPROCKETS Toronto International Film Festival for Childeren in april 1999.

Filmuziek

Karel von Kleist, Roger Verhaart

Camera

Reinier van Brummelen

Montage

Herman P. Koerts

Kostuums

Vera de Jong, Maureen Versprille

Geluid

Bert Flantua

Kleur

Kleur

Art director

Michiel de Graaf, Wieger de Jong