Voor een verloren soldaat (1992)

Alternatieve titel: For a lost soldier

Regie

Roeland Kerbosch

Scenario

Roeland Kerbosch

Release

22-05-1992

Studio

Sigma Filmproducties, AVRO

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Vijfendertig jaar na de bevrijding werkt de choreograaf Jeroen Boman aan een uitvoering waarmee deze gebeurtenis wordt herdacht. Dit voert zijn gedachten terug naar de hongerwinter van 1944/1945. Jeroen komt terecht in een Fries vissersgezin met drie kinderen. Aanvankelijk voelt hij zich een vreemdeling en doet hij weinig zijn best zich aan te passen bij deze weliswaar vriendelijke, maar stugge, gelovige mensen. Met zijn vriend Jan uit Amsterdam maakt hij plannen om weer zo snel mogelijk naar Amsterdam terug te keren. Desalniettemin blijft hij. Net in deze periode ontwikkelen zich bij hem ook de eerste seksuele gevoelens. Als een klein groepje Canadese bevrijders arriveert, is Jeroen bijzonder onder de indruk van Walt. Jeroen en Walt ervaren elkaars aanwezigheid als een troost voor ieders eenzaamheid. De wederzijdse genegenheid vindt gaandeweg ook eenlichamelijke uitdrukking. Samen staan ze onder de douche, samen brengen ze een middag in bed door, terwijl Walts maten zich in de belendende kamer met een paar dorpsmeisjes bezighouden. Onvermijdelijk komt aan hun avontuur een einde. Walt moet verder, Jeroen wordt door zijn moeder opgehaald. Het plotselinge vertrek van Walt zonder vaarwel te zeggen is een traumatische gebeurtenis dat een permanent brandmerk achterlaat. Pas vijftig jaar later is hij in staat om het verleden te verwerken, zodanig dat hij in staat is om de herinnering te gebruiken als bron van inspiratie voor een nieuwe choreografie.

Cast

Maarten Smit (Jeroen Boman, jong), Jeroen Krabbé (Jeroen Boman, oud), Andrew Kelly (Walter Cook, Canadees soldaat), Freark Smink(vader gastgezin), Elsje de Wijn (moeder gastgezin), Derk-Jan Kroon (Jan), Wiendelt Hooijer, Iris Misset, Gineke de Jager (Elly), Tatum Dagelet, Marie-José Kouwenhoven, Valerie Valentine, William Sutton, Andrew Butling, Andrew Cassan, Antoinette van Belle (begeleidster), Moniek Kramer (moeder van Jeroen), Rients Gratama (dominee), Gees Linnebank (schoolmeester)

Ontstaan

Opgenomen in Friesland. Trok in het eerste weekend in The Movies te Amsterdam nog geen zeventig bezoekers. Opmerkelijk is daarom dat de film samen met MAURICE, TORCH SONG TRILOGY en THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW tot de favorieten van de Gay Cinema behoort. Elke keer als de film draait is de zaal goed gevuld. In het buitenland sloeg de film, vooral bij een homopubliek, wel aan.

Filmuziek

Joop Stokkermans

Camera

Nils Post

Montage

August Verschueren

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Marcel de Hoogd

Kleur

Kleur

Art director

Vincent de Pater