Transit (1992)

Alternatieve titel: T.R.A.N.S.I.T.

Regie

Eddy Terstall, Tom Erisman

Scenario

Eddy Terstall

Release

19-11-1992

Studio

Shooting Star Filmcompany

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Vier middelmatige Braziliaanse muzikanten, die om verschillende redenen hun vaderland verlieten, proberen nu in Europa vaste grond onder de voet te krijgen. Na eerst hun geluk in Parijs beproefd te hebben, trekken Gilberto, Walter, Reinaldo en Nelson naar Amsterdam. Zoals meer asielzoekers beschouwen ook zij Amsterdam als een aards paradijs, waar ook voor hen wel een plaatsje zal zijn.Z e worden op weg geholpen door Nelsons zusje Sonia, die al een tijdje in Amsterdam woont en -in de hoop op een huwelijk- samenleeft met Jacques, een gewetenloze coffeeshop-houder en drugsdealer. Via Sonia komen de vier Brazilianen in contact met Guido, die zich gesponsored door zijn moeder ontfermt over alles wat Braziliaans is. Vanuit deze uitgangspositie wordt het armzalige leven van de illegale Brazilianen getoond. Niemand zit op hun muzikale kunsten te wachten. Door de autoriteiten worden ze afgeblaft. Amsterdamse meisjes behandelen de jongens als leuke speeltjes. Een onderwereldfiguur buit ze uit. Amsterdam blijkt geenszins een paradijs. Alleen Reinaldo'overleeft' het avontuur.

Cast

Jacob Kurc (Gilberto), Nelson Latif (Walter), Edson Gomes (Reinaldo), Alaor Soares (Nelson), Gerard Thoolen (Cesare, koppelbaas), Marion van Thijn (Bea), Eric Jaspers (drugsdealer Jacques), Vivian Chediak (Nelsons zusje Sonia), Marnix Mulder (Guido), Xaviera Hollander=Vera de Vries (Martha, Guido's moeder), Miki Kobussen, John Kouwenberg, Marco Andrea d'Eva, Walter Granini, Frank Beijering, Luc Theeboom, Wil Jansen, Theu Boermans, Stan Schram, Duck Jetten, Luigi (Walter, de kat), Artero van Sonia v.d. Veen (Diego, de hond), Carolientje van Vliet (Ien, de schildpad)

Ontstaan

Debuterend regisseur Terstall heeft zich ongelukkig verklaard met de versie van zijn film zoals die in première werd gebracht door de producenten van The Shooting Star Company. Onder druk van de producenten is tijdens het montageproces een te grote nadruk komen te liggen op de criminaliteit, waarin een paar van de hoofdpersonages verstrikt raken, terwijl de regisseur zelf meer aandacht had willen geven aan de kommervolle sociale omstandigheden waarin de Brazilianen komen te verkeren.

Productiemaatschappij Shooting Star beschouwt Tom Erisman als feitelijke director of photography.

Eddy Terstall over de film in re.Public 47-2009: "(...) Als tweedejaars [politicologie] deed ik vrijwilligerswerk voor illegalen. Tolken. Dat was begin jaren negentig. Ik hoorde veel bijzondere verhalen en van een van die verhalen heb ik het script voor de film TRANSIT gemaakt. Tot mijn verbazing kreeg ik subsidie van het Filmfonds. Die eerste film was niet goed. Ik wist veel van techniek en van films maken - ik had tenslotte wél zeven jaar rondgesjouwd op filmsets, maar ik was geen scenarist. De film was te veilig, te simpel, te politiek correct, er was te weinig origineel denkwerk vooraf."

Filmuziek

Stephen Emmer, Ronald Abrams, The Ice Cold Band

Camera

Tom Erisman

Montage

Mark Heijdeman

Kostuums

Nicolette Perrier

Geluid

François Perrier

Kleur

Kleur

Art director

Rodrigo Lutgens