Noorderlingen, De (1992)

Alternatieve titel: northeners, The, habitants, Les

Regie

Alex van Warmerdam

Scenario

Alex van Warmerdam, Aat Ceelen

Release

17-04-1992

Studio

First Floor Features

Duur

112
Filminformatie

Verhaal

Portret van de bewoners van een nieuwbouwwijk in de zomer van 1960. Thomas is een jongen van twaalf die zich verkleed als een neger en zich Lumumba noemt. Zijn ouders, de slager en zijn vrouw Martha, hebben onoverkomelijke sexproblemen; zij wijst hem steeds af. De boswachter Anton en zijn vrouw Elisabeth. Zij verlangt hevig naar een kind. Hij is onvruchtbaar.Thomas raakt bevriend met de postbode. De postbode is een manipulator die geobsedeerd is door de privélevens van de bewoners van de wijk; voor het bezorgen van de post leest hij die eerst zelf. Een mysterieus meisje. Een moord. De boswachter schiet de neger die van dewereldtentoonstelling ontsnapte neer in het bos. Wonderen. Thomas' moeder stopt met eten. Thomas' wereld verandert dramatisch in kortetijd.

Cast

Jack Wouterse (slager Merkelbach), Annet Malherbe (Martha), Rudolf Lucieer (jager Derkinderen), Loes Wouterson (Elisabeth), Leonard Lucieer (Thomas), Alex van Warmerdam (postbode Plagge), Veerle Dobbelaere (Agnes), Dary Somé (de neger), Theo van Gogh (stille Willie), Loes Luca (zijn moeder), Jacques Commandeur (onderwijzer), Leny Breederveld, Olga Zuiderhoek, Cecile Heuer, Beppie Melissen, Victor Löw, Aat Ceelen, Wil Spoor, Ger Smits, Henri Garçin

Ontstaan

101.698 bezoekers. In 1995 draaide de film met succes in de Parijse arthouse-bioscoop Studio Ursulines in het Quartier Latin. De eerste week kwamen 2802 toeschouwers, de tweede week 3026 en de derde week werden in drie dagen al 1865 kaartjes verkocht.

Prijzen

Gouden Kalf voor de beste regie en beste acteur Rudolf Lucieer. Vier Felixen voor beste componist: Vincent van Warmerdam, beste produktie-ontwerper: Rikke Jelier en Alfred Schaaf, beste jonge (=eerste of tweede speelfilmregie) regisseur (100.000 DM) en producer: Laurens Geels 1992. Prijs voor het beste scenario op het Film Festival Stockholm. Gouden Rosa Camuna op het Italiaanse filmfestival Bergamo Film Meeting 1993.

Filmuziek

Vincent van Warmerdam

Camera

Marc Felperlaan

Montage

René Wiegmans

Kostuums

Leonie Polak

Geluid

Bert Flantua

Kleur

Kleur

Art director

Rikke Jelier