Kyodai makes the big time (1992)

Regie

Ian Kerkhof

Scenario

Ian Kerkhof

Release

08-10-1992

Studio

Ian Kerkhof Productions

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Engels gesproken, experimentele film over de moeizame relatie tussen de narcistische acteur Kyodai en danseres Stephanie. Hun relatie eindigt als Kyodai een affaire begint met Colette. Jaren later belt Kyodai Stephanie, net voor hij zelfmoord pleegt op een gestolen motorfiets. Stephanie blijft achter, ouder en wijzer. De film legt de nadruk op de fysiek van de acteurs in langdurende instellingen. Aan het einde van de film zit de enige camerabeweging.

Cast

Koos Vos (Kyodai), Janneque Draaisma (Stephanie), Ysabel Evers (Colette), André Arend van Noord (Jaques), Daniel Daran (Jelle), Jeff Babcock (Jeff), Ivan (Abe), Willy Jolly (Milo), Dave Zee (dj, waitress, casting agent, waiter)

Ontstaan

Gedraaid in twee weken voor nog geen 30.000 gulden.

Facts

Ian Kerkhof is de derde regisseur die een Gouden Kalf won, terwijl hij nog op de Nederlandse Filmacademie werd opgeleid (na Mike van Diem voor ALASKA en Paul Ruven voor DE TRANEN VAN MARIA MACHITA).

Prijzen

Twee Gouden Kalveren (1992): beste film en beste actrice. Josef von Sternbergprijs van het filmfestival van Mannheim. Deze prijs van 10.000 D-Mark wordt jaarlijks uitgereikt aan de film met de meest vernieuwende verhaalstructuur. (Op het Filmfestival van Rotterdam eindigde de film op de allerlaatste plaats in de publieksenquête.)

Camera

Joost van Gelder

Montage

Wendela Scheltema

Kostuums

Inez van Lamsweerde

Geluid

Wijnand de Groot

Kleur

Kleur

Art director

Diana Haga